NavMenu

Vrijednost indeksa i dolara na azijskim berzama u naglom padu

Izvor: Fena Ponedjeljak, 17.03.2008. 11:08
Komentari
Podeli

Vrijednost indeksa na azijskim berzama u ponedjeljak je naglo pala, na najniži nivo od augusta prošle godine a dolar je nastavio da posrće dok su prodaja američke banke Bear Sterns i vanredni rez ključnih kamatnih stopa od američkih Saveznih rezervi izazvali brige da će globalna kreditna kriza uzeti još više žrtava.

Vrijednost indeksa na evropskim berzama također jer počela da pada, dok je vrijednost indeksa na londonskom FTSE pala za 100 poena. FTSE je zabilježio pad vrijednosti indeksa za 1,8 oposto a njemački DAX za 2,2 posto, dok je vrijednost indeksa na američkim berzama zakođer ukazala na otvaranje trgovanja po znatno nižom vrijednostima, javio je Reuters.

Dolar je potonuo na rekordno niske vrijednosti prema euru i na 13-godišnji rekord prema japanskom jenu, gurajući cijene zlata i sirove nafte na rekordne visine.

Vrijednosti ostalih roba koje služe kao brana protiv inflacije također su porasle. Vrijednost američkih i japanskih zaliha zlata također je porasla na petogodišnji rekord.

Neizvjesnost je dovela do naglog rasta vrijednosti saveznih fondova a Savezne rezerve će smanjiti kamatnu stopu za puni postotak prije svog sastanka u utorak.

"Očajnička vremena traže očajničke mjere. Savezne rezerve čine sve što mogu da obnove stabilnost i ako to znači smanjenje diskontne stope u nedjelju navečer u SAD-u, neka bude tako", izjavio je Craig James, vodeći ekonomski strateg u Commesecu u Sydneyu.

Finansijske kompanije zadobile su teške udarce, uključujući finansijsku grupu Mitsubishi UFJ i najvećeg južnokorejskog kreditorta, Kookmin banku.

Udarni valovi u Aziji nagnali su vladine lidere da izjave kako posmatraju razvoj situacije u finansijskom sektoru.

"Mi smo tek u početnim fazama krize. Potpuno je nemoguće prognozirati svjetsku ekonomiju. Mislim da, možda, svjetska ekonomska kriza tek počinje", izjavio je u ponedjeljak južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.