NavMenu

Stranci tražili povrat PDV-a u vrijednosti od 9 mil KM

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 09.11.2016. 09:37
Komentari
Podeli
(Foto: Kekyalyaynen/shutterstock.com)
Strani državljani su tokom 10 mjeseci ove godine podnijeli ukupno 225.068 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 9 mil KM, rečeno je Srni u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Taj iznos je za 0,4 mil KM viši u odnosu na cijelu prošlu godinu, kada su stranci podnijeli 233.492 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH vrijednih 8,6 mil KM.

Kada je riječ o graničnim prelazima, u Orašju je za 10 mjeseci ove godine evidentirano 36.137 zahtjeva za povrat PDV stranim državljanima u ukupnom iznosu od više od 1,2 mil KM. Slijede granični prelaz Hukića Brdo sa više od milion maraka, Gradiška oko 850.000 KM, Izačić oko 710.000 KM i Brčko od skoro 700.000 KM.

Iz UIO BiH objašnjavaju da se ova oblast uređuje Instrukcijom o povratu PDV-a stranim državljanima.

- Strani državljani, koji u smislu ovog propisa ostvaruju pravo na povrat PDV-a su fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH. Imaju pravo na povrat PDV-a na dobra koja kupe u BiH i iznesu ih u prtljagu sa sobom izvan carinskog područja BiH - kažu u UIO BiH.

Iz ove institucije naglašavaju da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel-gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića, te prerađevine od duvana.

- U BiH su najviše kupovali građani Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Najčešće se radi o robi široke potrošnje - navode iz Uprave.

Zahtjev za povrat PDV-a podnosi se na obrascu PDV-SL-2, koji popunjava obveznik-prodavac na zahtjev kupca (stranog državljanina) u tri primjerka. Original i jednu kopiju prodavac daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji. Prodavac, takođe, svojim potpisom i pečatom ovjerava obrazac PDV-SL-2.

Kupac (strani državljanin) je obavezan da pri napuštanju carinskog područja BiH carinskoj službi da na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac PDV-SL-2 u originalu.

Carinska služba je prije ovjere obrasca PDV-SL-2 dužna utvrditi da li su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi, među kojima je i onaj da je ukupna vrijednost robe sa PDV-om veća od 100 KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.