NavMenu

Vlada TK: Mora se pronaći nova lokacija za regionalnu eko deponiju!

Izvor: Fena Subota, 15.03.2008. 09:42
Komentari
Podeli

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je jučer Informaciju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice o realizaciji Projekta izgradnje eko deponije i stanju općinskih deponija sanitarnog i drugog otpada s prijedlogom mjera.

U Informaciji je dat hronološki pregled aktivnosti koje su provođene od formiranja Međuopćinskog vijeća za upravljanje čvrstim otpadom 21. 8. 2002. godine, odnosno od osnivanja JKP Regionalna eko deponija d.o.o. Lukavac 8. 10. 2002. godine do danas.

Između ostalog Informacija podsjeća da je Vlada Tuzlanskog kantona 27. 11. 2002. godine donijela Odluku o određivanju lokacije za odlaganje čvrstog otpada "Lukavačka rijeka" Lukavac, da je 29. 7. 2003. Općinsko vijeće Lukavac donijelo Zaključak kojim je uvjetno prihvaćena izgradnja regionalne eko deponije na području ove općine, te da je Vlada Federacije BiH 21. 10. 2004. donijela Odluku o utvrđivanju općeg interesa za izgradnju regionalne sanitarne deponije u općini Lukavac.

Iako je u međuvremenu poduzeto niz aktivnosti, a Općini Lukavac, na ime ovog projekta, dodijeljeno više od milion KM, kao potpora za kapitalne projekte, zbog protivljenja mještana Općinsko vijeće Lukavac 27. 4. 2006. godine donijelo je odluku da ne podržava nastavak izgradnje regionalne sanitarne deponije Lukavačka rijeka na području MZ Huskići.

Radi prevazilaženja nastale situacije i zadržavanja interesa Svjetske banke koja finansira ovaj projekt odlučeno je da se za izgradnju regionalne eko deponije pronađe nova lokacija na području Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okolice tražilo je izjašnjenje svih općina o potencijalnim lokacijama, ali se s pozitivnim odgovorom javila samo Općina Čelić.

Nažalost, Studija o vrednovanju lokacije na području općine Čelić pokazala je da ova lokacija ne zadovoljava uvjete za izgradnju regionalne eko deponije.

Trenutno sve općine u Tuzlanskom kantonu imaju po jednu deponiju otpada, od kojih nijedna nema urbanističko-tehničku dokumentaciju i okolinsku dozvolu. U svim općinama ima i više divljih deponija, a većina deponija je pri kraju eksploatacionog vijeka.

Imajući sve to u vidu resorno ministarstvo u Informaciji, koju je jučer usvojila Vlada Tuzlanskog kantona, upozorava da je jedino rješenje izgradnja regionalne sanitarne deponije. Ovaj kanton će taj projekt morati realizirati prije ili kasnije.

Postavlja se dilema, hoće li se, u predviđenom roku, uspjeti pronaći lokacija i na taj način započeti druga faza projekta Upravljanja čvrstim otpadom u BiH, koji finansira Svjetska banka, ili će odlaganjem prve faze Tuzlanski kanton biti zaobiđen u ovom projektu, i kasnije sam morati finansirati ovaj projekt.

U Informaciji se upozorava da su za ovaj projekt, ukoliko Tuzlanski kanton odustane, interes već pokazale općine, odnosno regije Zvornik, Prijedor, Goražde, Doboj, Mostar, Derventa, Trebinje, Visoko i dr.

U Informaciji je predloženo niz mjera koje treba poduzeti da Projekt izgradnje regionalne eko deponije na području Tuzlanskog kantona ne bi propao, a od Skupštine Tuzlanskog kantona zatraženo je da još jednom s Vladom Kantona izrazi svoje opredjeljenje za ovaj projekt.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.