Izvor: eKapija | Utorak, 08.11.2016.| 11:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Para iz TE Tuzla za zagrijavanje plastenika - Planirana izgradnja plasteničke poslovne zone

(Foto: apple2499/shutterstock.com)
U okviru projekta "Partnerstvo za efektivnu implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u Sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini" kojeg provodi Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac zajedno sa partnerima, u toku je provedba aktivnosti uvezi sa osnivanjem partnerstva za korišćenje pare iz termoelektrane Tuzla za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Cilj projekta je uspostava poslovne zone sa 740 plastenika ukupne površine 370.000 m2 koji će se zagrijavati parom kao veoma povoljnim energentom, rečeno je na sastanku predstavnika NBR Gradačac, kantonalne i lokalne uprave.

Rasim Tulumović, program koordinator i konsultant na projektu, naglasio je da je riječ o inovativnom resursu za razvoj plasteničke proizvodnje te prezentirao prednosti samog projekta istakavši pri tome nižu cijenu proizvodnje cvijeća, voća i povrća tokom čitave godine, jednostavan sistem upravljanja i ulaganja, mogućnosti zajedničkog ulaganja, prodaje na domaćem tržištu i posebno mogućnosti kargo transporta koji omogućava tuzlanski aerodrom.

Investicija podrazumijeva izgradnju plasteničke poslovne zone na ukupnoj površini od 121 hektar na kojoj će proizvodnja prehrambenih proivoda biti moguća u toku čitave godine.

Povrat investicije može se očekivati u periodu od 3 do 7 godina, prenio je Indikator.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.