Izvor: eKapija | Utorak, 08.11.2016.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Obavezno izdavanje računa i isticanje cijena - Uvodi se red u rad ugostiteljskih objekata u Mostaru

(Foto: CandyBox Images/shutterstock.com)
Vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nedavno je odlučila donijeti nove propise i jasnije definisati ugostiteljsku djelatnost, pa je nedavno na Vladi usvojen nacrt novog zakona o ugostiteljstvu koji će uskoro doći i pred skupštinske zastupnike. Zakon sadrži 77 članova, te za restorane i barove predviđa rad u vremenu od 6 do 24 sata, dok će barovi koji ispune uslove za rad noću, izričito u zatvorenim prostorima, moći raditi od 21 do 6 sati, prenosi Oslobođenje.

Mjerodavno tijelo najduže za dva sata moći će produžiti zakonom propisano radno vrijeme, dok će se također odlukom radno vrijeme ugostiteljskih objekata moći i kratiti. Osim što će ugostitelji biti obavezni istaknuti cijene usluga, izdavati račune, imati knjigu žalbe i ovjerene cjenovnike, novi zakon izričito će im zabraniti i točenje alkohola osobama mlađim od 18 godina, nalažući da se od osoba za koje se pretpostavi da su maloljetne, nakon što naruče alkohol - zatraži lična karta.

Resorno ministarstvo uskoro će donijeti i niz pravilnika kojima će se jasnije definisati određene stavke zakona, dok će rok o izdavanju odluke o odobrenju za rad ugostiteljskog objekta biti ograničen na 30 dana. U tom roku institucije će morati završiti procese potrebne za početak rada ukoliko je vlasnik dostavio potrebnu dokumentaciju.

Za osobe koje se ne budu pridržavale propisa, predviđene su kazne. Iznosi se kreću od 1.500 do 15.000 KM za pravne osobe, te od 500 do nekoliko hiljada maraka za fizička lica. Kazne do 10.000 KM plaćat će se u slučajevima kad ugostiteljski objekti ne budu vodili evidenciju o utrošku jela i pića ili ukoliko ne istaknu cijene usluga na vidno mjesto.

Zakonodavac je u obzir uzeo i da pojedinci vjerovatno neće poštovati naloge inspektora i provoditi njihove odluke, pa je i za to predvidio odgovarajuće kazne. Oni koji ne budu poštovali naređenja inspektora i svoje kazne ne budu plaćali u zakonom predviđenom roku, dobit će novu kaznu i to od 15.000 KM. Zakon će biti upućen i na javnu raspravu. S obzirom na veliki broj ljudi koji se bave ovom djelatnošću u HNK-u, očekuje se da će mnogi ugostitelji biti zainteresovani za novi akt, kao i da će neki od njih ponuditi prijedloge kojima bi se poboljšalo novo zakonsko rješenje, prenijelo je Oslobođenje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.