Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 02.11.2016.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od 1. januara izvoz mesa kamionima u Tursku

(Foto: A. and I. Kruk/shutterstock.com)
Meso iz BiH od 1. januara u Tursku će ići drumskim saobraćajem, kroz zemlje Evropske unije, što će značajno smanjiti troškove transporta prevoznicima.

Direktor Sektora za makroekonomski sistem pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Momir Tošić kaže da BiH još samo čeka na dozvolu Bugarske, sa kojom se pregovara o tom pitanju.

- Poznato je da su naši izvoznici, koji su meso do sada transportovali avionima, plaćali mnogo višu cijenu. Kada početkom 2017. godine meso krene drumskim saobraćajem, troškovi će biti znatno niži - istakao je Tošić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Sela Semberije Savo Bakajlić pozdravlja ovu odluku i ističe da je najvažnije da stočari u Tursku pošalju kvalitetno meso.

- Veća konkurentnost na tržištu značiće i povećanje proizvodnje u budućnosti, a biće ovo dobra prilika i da naši prevoznici nešto zarade - rekao je Bakajlić.

BiH je za devet mjeseci ove godine na tursko tržište izvezla robu vrijednosti 257 mil KM, što je manje za 1,41% u odnosu na isti period lani, dok je uvoz povećan za 10,41% i iznosio je 436 mil KM.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.