NavMenu

Koliko je teško postati programer?

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 01.11.2016. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Brojne prednosti u kojima uživaju programeri, kao što su odlična zarada, prilika za rad od kuće ili mogućnost da uvijek pronađu novi posao, predstavljaju nešto zbog čega im mnogi zavide. Ipak, i pored toga, većina ljudi koja mašta o pomenutim benefitima često ima nedoumicu da li da se upusti u avanturu zvanu programiranje.

Osnovni razlog za takvu neodlučnost krije se prije svega u stereotipu da je učenje programskih jezika teško i da u ovoj oblasti ne mogu svi da rade. Međutim, realna slika o programiranju je potpuno drugačija.

Programiranjem mogu da se bave svi

Vremena u kojima je bilo neophodno da odlično znate matematiku da biste se bavili programiranjem su davno iza nas. Savremeni programski jezici danas su znatno dostupniji i jednostavniji za učenje i rad.

Internet i softver za učenje na daljinu dodatno su olakšali čitav proces usvajanja programerskih znanja, tako da početnici sada imaju priliku da savladaju programski jezik sa bilo kog mjesta sa internet konekcijom. Ipak, i pored toga, učenje uz nadzor vrhunskih stručnjaka koji imaju iskustva u prenošenju znanja i dalje je jedan od najefikasnijih načina za započinjanje uspješnog puta ka IT vrhu.

Korak po korak do prvog programskog koda

Prvi susret početnika sa programskim kodom može djelovati pomalo obeshrabrujuće, međutim, već poslije nekoliko nedjelja učenja po najsavremenijim IT programima, situacija će biti potpuno drugačija. U tom periodu steći ćete osnovno znanje koje će vam pomoći da razumijete kako funkcionišu kodovi i bićete spremni da čak i samostalno kreirate neke od njihovih najjednostavnijih verzija.

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Kako vrijeme vašeg usavršavanja bude odmicalo, sve više ćete razvijati postojeće vještine i usvajati novo znanje, koje će vam omogućiti da razmišljate kao računar, a upravo to je prvi znak da ste već prešli polovinu puta ka svom cilju.

Izbor programskih jezika odrediće vašu karijeru

Jednostavnost i lakoća sa kojom ćete postati uspješan programer zavisi, prije svega, od toga za učenje kog programskog jezika ćete se odlučiti. Ukoliko se opredijelite za učenje PHP-a, najjednostavnije ćete steći potrebno znanje koje će vam omogućiti da se bavite veb programiranjem, ali i da već na početku karijere zarađujete više od 600 EUR, koliko iznosi prosječna plata za početnike.

Pisanje programa u C# jeziku takođe je prilično jednostavno. Ovaj programski jezik je objektno orijentisan, i u njemu ćete moći da programirate za veb, radite na razvoju igara i Microsoft programa. Prosječna zarada za C# početnike iznosi oko 710 EUR.

S druge strane, ako maštate o tome da kreirate igrice, aplikacije za desktop ili Android uređaje, programski jezik Java omogućiće vam da ostvarite svoje snove. S obzirom na to da je Java već nekoliko godina najtraženiji programski jezik na IT tržištu, ne samo da nećete čekati na posao već ćete imati priliku da svoj rad i odlično naplatite. Java programeri u prosjeku zarađuju 833 EUR, a već poslije nekoliko godina iskustva, ovu cifru možete znatno uvećati.

Koliko vremena vam je potrebno za učenje?

Bez obzira na to koji programski jezik želite da savladate, uz školovanje po adekvatnom programu to možete ostvariti već nakon godinu dana. Znanje koje usvojite u tom periodu otvoriće vam brojne mogućnosti za profesionalni uspjeh u IT svijetu. Ono što je najvažnije, uz poznavanje jednog programskog jezika, usavršavanje svakog sljedećeg će vam biti sve lakše. Svaki novi jezik koji naučite u velikoj mjeri će uticati na vaš status i zaradu u digitalnom svijetu. Na vama je samo da uradite ono što su mnogi uspješni programeri već učinili – započnete sa učenjem željenog programskog jezika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.