Izvor: Glas Srpske | Utorak, 01.11.2016.| 09:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Analogni signal odlazi u prošlost u 2017.

(Foto: Tomislav Pinter/shutterstock.com)
Cijela teritorija BiH trebalo bi do ljeta iduće godine da bude pokrivena digitalnim signalom, procjenjuju akteri ovog projekta.

Testnim emitovanjem digitalnog signala javnih RTV servisa - BHRT-a, RTRS-a i FTV-a, koje je počelo prije petnaestak dana, obuhvaćena su područja Banjaluke, Sarajeva i Mostara.

Šef ekspertskog tima za digitalizaciju javnih servisa Zdravko Šavija kazao je da za sada nema nikakvih problema i da sva instalirana oprema funkcioniše.

- U tri digitalne oblasti oprema radi korektno, a jedino problema imaju određeni kablovski operateri koji su radili ilegalno, ali to nije naš problem, niti smo mi adresa za njegovo rješavanje - rekao je Šavija.

Kazao je da neće biti prekidanja digitalnog programa nakon tri mjeseca koliko treba da traje testno emitovanje, već da će nastaviti sa drugom fazom koja podrazumijeva pokrivanje šest ostalih digitalnih oblasti.

- Nema više stajanja. Pokrivanje cijele teritorije ne možemo očekivati prije maja iduće godine, jer treba još dosta stvari da uradimo i sprovedemo javne nabavke, a građani će u svakom slučaju biti na vrijeme obavještavani o stvarima koje će im biti potrebne za praćenje programa - rekao je Šavija.

Prva faza digitalizacije koštala je oko 7 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.