NavMenu

Poljoprivreda u USK na kraju liste prioriteta - Oštra konkurencija guši male proizvođače

Izvor: eKapija Utorak, 01.11.2016. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
Unsko-sanski kanton prednjači u stočarstvu, prvenstveno u mljekarstvu u Federaciji BiH. Poljoprivreda je i dalje privredna grana zahvaljujući kojoj mnoge porodice u ovom kantonu imaju posao i solidnu zaradu, piše portal Faktor.

Međutim, i ovdje koči složena politička situacija u zemlji – i dalje neusaglašena Strategija razvoja poljoprivrede na državnom nivou. Poljoprivrednici još razmišljaju hoće li dobiti poticaje na vrijeme i da li će ih unišititi neka jaka nelojalna konkurencija.

- Ove godine vrijeme je išlo na ruku poljoprivrednicima, što nije slučaj sa ukupnom situacijom u agraru. Duguju nam sredstva poticaja za šest mjeseci, nije puno toga isplaćeno. Ova vlast po pitanju zaštite domaće proizvodnje ne radi ništa - naglašava Ermin Veladžić iz Udruženja proizvođača mlijeka.

- Opstaju samo oni koji su uložili - rekao nam je poljoprivrednik iz Bihaća, Sead Selmanović. On se dvadeset godina bavi poljoprivredom i kaže da kad bi morao sve ispočetka, da se vjerovatno na to ne bi ni odlučio.

- Ulaganja su velika, oštra konkurencija guši male proizvođače, a banke nisu spremne pratiti situaciju na tržištu - dodaje Selmanović.

Poljoprivrednici smatraju da država vodi lošu agrarnu politiku. Primjer je i gubitak više desetina miliona eura na godišnjem nivou, koja su na raspolaganju BiH iz evropskih fondova. Ta sredstva našim poljoprivrednicima nisu isplaćena, jer država nije ispunila uslove koji su važeći za sve zemlje Evrope.


Direktor Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, Hamdija Čirić, kaže da je Ured sam bio jedan od uslova za dobijanje sredstava iz EU fondova.

- On jeste na dobrom putu da postane IPARD platna agencija, međutim sada nemamo politički koncenzus i zbog toga zaostajemo - navodi Čirić.

Za razliku od BiH, Srbija je za period od 2014. do 2020. godine dobila bespovratna sredstva iz evropskih fondova u iznosu od 200 miliona, a Makedonija od 110 mil EUR. Sredstva su namijenjena za projekte kapitalnih investicija u poljoprivredi, piše Faktor.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.