NavMenu

MMF: Od 9. novembra kontrola sprovođenja kreditnog aranžmana

Izvor: Capital Ponedjeljak, 31.10.2016. 15:43
Komentari
Podeli
Šef Misije monetarnog fonda (MMF) u BiH Nadim Ilahi najavio je da bi ova misija trebalo da od 9. do 17. novembra posjeti BiH radi kontrole sprovođenja kreditnog aranžmana vrijednog oko milijardu maraka i razgovara sa predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH o ostvarenom napretku.

- Razgovaraćemo o napretku koji je ostvaren u pogledu mjera navedenih u pismu namjere vlasti u BiH, te predložiti nove mjere - rekao je Ilahi za Dnevni avaz.

Kad je riječ o prvom pregledu, Ilahi navodi da program podržava politike vlasti usmjerene na podsticanje ekonomskog rasta i odražavanje makroekonomske stabilnosti.

- Prvi cilj je povećanje potencijala ekonomije za rast i otvaranje novih radnih mjesta kroz intenziviranje strukturalnih reformi kojima se poboljšava poslovno okruženje i privlače investicije - pojasnio je Ilahi.

Prema njegovim riječima, drugi cilj se odnosi na poboljšanje strukture i kvaliteta javne potrošnje, uz postepeno smanjenje nivoa zaduženosti javnog sektora.

- Treći cilj je oživljavanje kreditne aktivnosti bankarskog sektora, uz očuvanje finansijske stabilnosti putem reformi finansijskog sektora. Jednako važan cilj programa jeste očuvanje i jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora - rekao je Ilahi.


Prema njegovom mišljenju, do sada je uočen značajan napredak, ali je potrebno neprekidno ulaganje napora da bi bile sprovedene mjere koje su neophodne za zaključivanje prvog pregleda.

On kaže da ekonomija u BiH nastavlja da se oporavlja, a aktuelne projekcije MMF-a predviđaju ekonomski rast od oko 3% u 2016. i 2017. godini, iako postoje mogućnosti da ove projekcije budu revidirane nakon misije.

Ilahi je naveo da, ukoliko tokom pregleda bude postignut dogovor sa vlastima u BiH na nivou osoblja, onda će vlasti na razmatranje Izvršnom odboru MMF-a dostaviti ažurirano pismo namjere, a on je taj koji daje završnu ocjenu i odobrava doznačavanje naredne tranše.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.