NavMenu

Kina spremna uložiti 300 mil USD u zdravstvo RS - Novac namijenjen izgradnji i opremanju bolnica

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 30.10.2016. 13:21
Komentari
Podeli
(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i zdravstvene ustanove zadužene su da u idućem periodu pripreme studije izvodljivosti i dokumentaciju za projekte vrijedne 300 mil USD, koje bi RS trebalo realizovati u saradnji sa Kinom.

Navedeno je to u Informaciji o mogućoj saradnji sa Narodnom Republikom Kinom u programima usmjerenim na razvoj zdravstvenog-bolničkog sistema, koju je juče prihvatila Vlada RS.

Novac bi prevashodno bio usmjeren na realizaciju projekata izgradnje i opremanja bolnica širom RS. Zahvaljujući njemu trebalo bi da bude izgrađena i opremljena nova bolnica Doboj. Novac bi bio utrošen i za rekonstrukciju i opremanje dijela Univerzitetskog kliničkog centar RS, i to za porodilište i ginekologiju, pedijatriju i infektivne bolesti.

Opremanje bi uslijedilo i u bolnicama Zvornik, Trebinje, Mlječanica, Foča, Prijedor, Sokolac i Modriča.

- Vlada je prihvatila Prijedlog sporazuma o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i kineske kompanije China Sinepharm International Corporation - saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Istaknuto je i da će predsjednik RS Milorad Dodik u okviru zvanične posjete Kini, potpisati sporazum o saradnji sa ovom kineskom kompanijom, u iznalaženju povoljnih finansijskih aranžmana u Kini za pripremu i realizaciju projekata u zdravstvenom sistemu RS.

Vlada je zadužila i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo finansija Srpske da sprovedu potrebne procedure za realizaciju aranžmana sa Kinom.


Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Mirko Stanetić rekao je da je veoma značajno da svi ovi projekti budu realizovani, jer će to značiti i dalji razvoj UKC-a, koji planiraju već godinama i to po svaku cijenu.

- Bićemo presrećni da realizujemo sve te projekte - istakao je Stanetić.

Prema njegovim riječima, porodilište i ginekologija, dječija i infektivna klinika, te kotlovnica koji nisu obuhvaćeni rekonstrukcijom Centralnog medicinskog bloka ove ustanove, zavređuju pažnju.

- S obzirom na to da naša ustanova iz godine u godinu raste, od izuzetnog značaja je njena cjelokupna obnova - naglasio je Stanetić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.