NavMenu

Kantonalna bolnica Zenica poslovala negativno - Dug od 16 mil KM planiraju vratiti kreditom

Izvor: Klix Petak, 28.10.2016. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: Kbze.ba)
Skupština Zeničko-dobojskog kantona je na 33. sjednici usvojila Izvještaj o poslovanju Kantonalne bolnice Zenica za 2015, prema kojem je Kantonalna bolnica Zenica poslovala negativno sa dugom višim od 3 mil KM.

Planirani rashodi Kantonalne bolnice Zenica za 2015. godinu manji su za oko 815.000 KM, što se može ocijeniti pozitivnim. Međutim, prihodi su bili za više od 3 mil KM manji nego rashodi.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao kako se problem Kantonalne bolnice Zenica ne razlikuje mnogo od drugih problema u kojima se nalaze i druge zdravstvene ustanove u Federaciji.

- Radi se o sistemskim problemima ubiranja doprinosa, od čega se najvećim dijelom zdravstvene ustanove i finansiraju. To je jedan od osnovnih razloga zašto su zdravstvene ustanove u problemu dugovanja prema dobavljačima i ogromnim finansijskim dubiozama i problemima - izjavio je Skomorac.

On je dodao kako za takve probleme postoje kratkoročni i dugoročni planovi. Kantonalna bolnica Zenica nalazi se u proceduri završetka procesa dugoročnog kredita od oko 16 mil KM, kojim će se pokriti dugovanja prema dobavljačima.


- Za neka dugoročna rješenja potrebne su sistemske promjene i regulisanje ubiranja doprinosa - dodao je Skomorac.

Istakao je kako Kantonalna bolnica Zenica za razliku od Kliničke bolnice u Mostaru nema dugovanja za porez, ali ima dugovanja prema dobavljačima, dok su sve ostale obaveze redovno izmirivali. Istakao je kako je stanje u KBZ danas bolje nego ono koje je on zatekao, ali da u zdravstvu ima dosta problema.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.