NavMenu

Porastao indeks poslovnog povjerenja u industriji BiH

Izvor: Indikator Četvrtak, 27.10.2016. 12:30
Komentari
Podeli
Indeks poslovnog povjerenja u sektoru industrije bilježi uspon, podaci su istraživanja ekonomskih trendova u Bosni i Hercegovini Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) pri Vijeću ministara BiH i GIZ-a.

Najpozitivniji rezultati indeksa poslovnog povjerenja u BiH su u sektoru usluga (ali niži od prosjeka na nivou EU), te sektora trgovine (nešto veći od prosjeka na nivou EU). Što se tiče sektora građevine, zabilježen je konstantan rast ovog indeksa u posljednja tri kvartala. Međutim, taj indeks je i dalje u negativnoj zoni, dok je indeks u zemljama EU u pozitivnoj zoni.

Ovi podaci slažu se sa ostalim statističkim podacima iz sektora industrijske proizvodnje u BiH koji bilježi znatan rast.

Građani BiH su u proteklih 15 mjeseci bili kontinuirano oprezno optimistični u pogledu ekonomske situacije u njihovim domaćinstvima, ali su manje optimistični kad je u pitanju percepcija kretanja ekonomije u zemlji i situacija s nezaposlenošću.


Indeks povjerenja potrošača je znatno niži od prosjeka na nivou Evropske unije, ali nije i najniži.

DEP BiH i GIZ u ime njemačke vlade predstavili su rezultate dvogodišnjeg projekta kontinuiranog istraživanja poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača u BiH na posebnoj konferenciji u Sarajevu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.