Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.10.2016.| 10:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro reforma zdravstva u Kantonu Sarajevo - Skupština usvojila Nacrt zakona

(Foto: facebook.com)
Vlada Kantona Sarajevo početkom mjeseca uvrdila je Prijedlog odluke o usvajanju Plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo i uputila ga prema Skupštini Kantona čiji su ga zastupnici na jučerašnjoj sjednici pretvorili u Nacrt i uputili u javnu raspravu, prenosi portal Faktor.

Iz Ministarstva zdravstva su istakli da bi ovaj dokument pokrenuo reforme i riješio probleme koji su, kako su naveli, građani odavno primijetili.

Resorna ministrica Zilha Ademaj na sjednici Skupštine kao neke od dosadašnjih problema je navela neuređen sistem dostupnosti i blagovremenosti, te duge liste čekanja i za relativno banalne preglede. Kazala je da je i model finansiranja ustanova, bez jasnih kriterija na bazi paušala, zastario i nefunkcionalan.

Prema ovom prijedlogu, pojasnila je, sve ustanove će kroz statute i druge osnivačke akte morati uskladiti svoje djelatnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti u FBiH, bit će donesena nova odluka o standardima i normativima da bi se u 2017. godini krenulo s novim načinom finansiranja na osnovu sveobuhvatnog Programa zdravstvene zaštite za 2017. godinu.

Novi koncept reorganizacije zdravstvenih ustanova, po njenim riječima, ima osnovni cilj povećanje kvalitete zdravstvenih usluga i ukidanje stalnih listi čekanja.

Planom je predviđeno da u domovima zdravlja bude objedinjena i smještena kompletna porodična medicina, a da specijalističko konsultativna zaštita organizaciono pripadne Općoj bolnici Prim.dr. Abdulah Nakaš. Kako ona mora biti dostupna građanima na općinama njihovog prebivališta, i dalje bi bila smještena u prostorijama domova zdravlja, ali bi organizaciono pripadala ovoj bolnici.

Zdravstvena zaštita studenata, žena...

Promjene su predviđene i u djelu ustanova koje se bave zdravstvenom zaštitom pojedinih kategorija stanovništva, kao što su studenti, pripadnici MUP-a, zaštita žena, zatim oblast medicine rada, u smislu njihovog uključivanja ili u domove zdravlja ili Opću bolnicu, zavisno o kojem nivou zdravstvene zaštite je riječ.

Promjene su predviđene i na Stomatološkom fakultetu s klinikama kada je riječ o samoj djelatnosti i finansiranju. Funkcija Hitne pomoći nastavlja svoje djelovanje po dosadašnjim principima uz nužnost rješavanja preciznog puta pacijenta po pitanju njegovog urgentnog zbrinjavanja.

Privatnim zdravstvenim ustanovama, prema Prijedlogu, bila bi ponuđena mogućnost da se pod jednakim uslovima finansiraju iz javnih sredstava i svoje usluge ponude zdravstveno osiguranim pacijentima, uz uslov da imaju stalno uposleni kadar, prenosi portal Faktor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.