NavMenu

EU uvodi ograničenja za upotrebu industrijskih trans masti u hrani

Izvor: Indikator Četvrtak, 27.10.2016. 09:15
Komentari
Podeli
(Foto: manfeiyang/shutterstock.com)
Evropski parlament izglasao je u srijedu obavezna ograničenja za industrijski proizvedene trans masti, koje mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, neplodnosti, Alchajmerove bolesti, dijabetesa i pretilosti.

Industrijske trans masti (unos TFA uglavnom je povezan s potrošnjom industrijski proizvedenih, djelomično hidrogeniranih ulja) mogu se naći u svemu, od brze hrane do pekarskih proizvoda, čipsa i margarina, no ona se također mogu loše odraziti na ljudsko zdravlje. Naučna istraživanja povezuju njihovu veliku potrošnju sa pretilošću, dijabetesom, neplodnosti, Alchajmerovom bolesti i kardiovaskularnim bolestima.

Prema Evopskoj komisiji, samo jedan od tri potrošača u EU ima znanja o trans mastima. To, prema riječima zastupnika u Evropskom parlamentu, pokazuje da mjere za označavanje nisu dovoljne. Komisija će predložiti zakonsku granicu EU za industrijske TFA sadržaje u svim namirnicama u najkraćem mogućem roku, a po mogućnosti u roku od dvije godine.

Postoje neki dokazi da je uvođenje zakonskih ograničenja za industrijske trans masti u Danskoj od 2% u uljima i mastima 2003. godine bilo uspješno, budući da je rezultiralo značajnim smanjenjem smrtnih slučajeva uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima.

Trans masti imaju tendenciju da se koriste u jeftinijim namirnicama, što znači da su ljudi s nižim primanjima najviše izloženi hrani s visokim sadržajem TFA. To pak povećava potencijal za širenje zdravstvene nejednakosti, kažu zastupnici Evropskog parlamenta.

Trans-masne kiseline (TFA) su nezasićene masti u hrani dobivene od preživara, a nalaze se i u nekim prehrambenim proizvodima biljnog porijekla, te industrijski proizvedenim djelomično hidrogeniranim biljnim uljima.


Visoki unos TFA je faktor rizika za razvoj koronarne bolesti srca, od čega ima oko 660.000 smrtnih slučajeva godišnje u EU ili oko 14% od ukupne smrtnosti, prema Komisiji.

Osim Danske, nacionalna pravna ograničenja uvedena su u Austriji (2009) Mađarskoj (2013) i Latviji (2015). Dobrovoljne mjere za smanjenje TFA sadržaja provode se u Belgiji, Njemačkoj, Holandiji, Poljskoj, Velikoj Britaniji i Grčkoj. Nacionalne prehrambene preporuke o TFA-ima izdane su u Bugarskoj, Malti, Slovačkoj, Velikoj Britaniji i Finskoj.

U junu 2015. američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je rješenje u kojem se tvrdi da djelomično hidrogenirana ulja, primarni dijetetski izvor industrijskih trans masti u procesiranoj hrani, više nisu "općenito priznata kao sigurna" za upotrebu u ljudskoj hrani i bit će zabranjeno juna 2018.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.