NavMenu

Skijalište Kozara dobilo novu ski stazu i lift - U planu izgradnja dodatnih planinskih i sportskih objekata

Izvor: eKapija Srijeda, 26.10.2016. 13:13
Komentari
Podeli
Nacionalni park Kozara spremno dočekuje zimsku sezonu, a novina je da su nedavno dobili i zvaničan status skijališta. Osim postojeće velike ski staze, kao i ski staze za djecu, od ove sezone posjetiocima će biti na raspolaganju i nova staza duga oko 850 m, kao i u ski lift "sidro". Ove investicije od 300.000 KM dovele su do toga da Kozara i zvanično postane skijalište.

- Planinarsko-skijaško društvo Ljubijski rudar, koje upravlja ski stazom, kandidovalo je projekat na javni konkurs za finansiranje projekata za razvoj turizma Ministarstva trgovine i turizma RS. Projekat "Kozara dva" izradio je Institut za građevinarstvo Banjaluka, a predviđen je i Prostornim planom RS i Prostornim planom NP Kozara. Projekat je realizovan u saradnji sa NP Kozara i uz pomoć donatora – kaže za eKapiju direktor NP Kozara Dragan Romčević.

Sa novom stazom, Kozara će ukupno imati tri staze duge 1.750 m. Na jednoj su postavljeni i reflektori koji skijašima na ovoj krajiškoj ljepotici omugućavaju i noćno skijanje. Osim toga, ova staza ima i topove za vještački snijeg.

- Sve navedene staze opremljene su liftovima. Staza dužine 700 m opremljena je liftom kapaciteta 900 skijaša na sat. Ski staza duga 850 m opremljena je liftom tipa "sidro" čiji je kapacitet 800 skijaša na sat. Dječija staza takođe ima ski lift kapaciteta 450 skijaša na sat. Dakle, svaka ski staza posjeduje liftove i ovi kapaciteti trenutno zadovoljavaju potrebe skijališta – ističe Romčević.

Osim ulaganja u ski staze, investiralo se i u druge sadržaje. Nedavno je završena i trim staza dužine 1.000 m sa 15 stanica za vježbanje.

- Zemljana podloga nasuta je šljunkom kako bi staza bila čistija i urednija za korisnike. Staza je namijenjena rekreativcima, ali i onima koji se ozbiljnije bave sportom. Trim stazu je realizovao NP Kozara uz finansijsku pomoć Turističke organizacije grada Prijedora i Kluba ekstremnih sportova Albatros – kaže naš sagovornik i dodaje da osim ove staze, NP Kozara raspolaže i trim stazom za djecu koja omogućava najmlađima rekreaciju kroz igru i druženje.

Direktor NP Kozara ističe da svake godine rade na unapređenju i poboljšanju sadržaja Nacionalnog parka kako bi posjetiocima omogućili što ugodniji boravak na ovoj planini.

- Osim ski i trim staza za odrasle, uređeno je izletište Bijele vode, a do kraja godine biće postavljene edukativne staze za najmlađe i za izviđače. Park trenutno raspolaže sa pet uređenih i obilježenih pješačkih staza koje vode do najljepših lokaliteta unutar Parka. Takođe, uređena su izletišta, vidikovci, neki izvori su kaptirani i postavljene su česme – kaže Romčević.

Veći broj gostiju u 2016.

Sa kapacitetom ski liftova od 2.200 skijaša na sat, u NP Kozara u ovoj sezoni očekuju i veći broj gostiju.

- U prethodnoj godini Nacionalni park Kozara posjetilo je oko 95.000 posjetilaca. U ovoj godini, zaključno sa septembrom, Park je zabilježio posjetu od oko 89.000 gostiju, što je više u odnosu na 2015. Međutim, što se zimske sezone tiče, broj posjetilaca zavisiće od količine snježnih padavina, temperature i mogućnosti skijanja, kao i uživanja u drugim zimskim sportovima i radostima – ističe Romčević.

Direktor NP Kozara kaže da im najviše dolaze gosti iz okolnih gradova poput Prijedora, Banjaluke, Gradiške, ali i iz drugih dijelova BiH.


- Značajan broj gostiju dolazi nam i iz okolnih zemalja, kao što su Srbija, Hrvatska i Slovenija – dodaje Romčević.

Proširenje smještajnih kapaciteta

Kozara je još od ranije poznata i kao vazdušna banja. Do polovine 1970-ih godina na Mrakovici je postojalo klimatsko lječilište. Specifično je da prilikom boravka na ovoj planini dolazi do brze regeneracije crvenih krvnih zrnaca. Na Kozari je vazduh čist, nema zagađivača, kao ni aerosoli, a crnogorične šume i klimatske pogodnosti djelotvorno utiču na fizičko i psihičko zdravlje čovjeka. Plućni bolesnici, odnosno oni koji imaju astmu i bronhitis hvale se da "lakše dišu" na Kozari, te se njima posebno preporučuje boravak na ovoj planini.

- Što se smještajnih kapaciteta tiče, oni generalno zadovoljavaju trenutne potrebe Parka. Na području Kozare se nalazi više objekata koji pružaju usluge smještaja, kao što su hotel Monument, motel Bijele vode, bungalovi, planinarski domovi Kotlovača i Ljubijski rudar. Prostornim planom NP Kozara planirano je proširenje smještajnih kapaciteta izgradnjom planinskih objekata i sportskih sadržaja na pojedinim lokalitetima. U zavisnosti od finansijskih mogućnosti Park će realizovati pomenute aktivnosti – kaže Romčević.

Direktor NP Kozara ističe da će i u narednoj godini raditi na poboljšanju i unapređenju turističke ponude i sadržaja. Osim održavanja postojećih sadržaja, dodaje Romčević, u planu su i novi - uređenja izletišta, obilježavanja pješačkih staza, uređenja info centra, postavljanje turističke signalizacije.

Nacionalni park Kozara učestvuje i u organizaciji brojnih manifestacija, koje se održavaju na teritoriji Parka, kao što su "Dani zime na Kozari", "Pozdrav proljeću", "4. Juli", "Kozarski MTB maraton", "Književni susreti na Kozari" i mnoge druge.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.