NavMenu

Džeremi Ajrons u filmu o prvom filmskom festivalu u Sarajevu

Izvor: eKapija Srijeda, 26.10.2016. 10:04
Komentari
Podeli
Džeremi Ajrons i Anne BarliantDžeremi Ajrons i Anne Barliant
U Njujorku je nastavljeno snimanje dugometražnog filma "Poslije kraja svijeta" sa Oskarovcem Džeremijem Ajronsom autora Anne Barliant i Srđana Šarenca.

Film govori o prvom sarajevskom filmskom festivalu, "Poslije kraja svijeta", koji je održan 1993. godine u opkoljenom Sarajevu i ulozi kulture u preživljavanju građana pod opsadom.

- Nikada ranije nisam sletio u ratnu zonu. Nismo znali hoće li pucati na nas kada budemo trčali preko aerodromske piste, nismo ništa znali - rekao je Ajrons.

Osim Ajronsa, u filmu se pojavljuju tadašnji direktor prvog sarajevskog filmskog festivala Haris Pašović, te Ismet Nuno Arnautalić, Lejla Pašović – Mustafić, Kasim Džajić, Srđan Vuletić i mnogi drugi poznati bosanskohercegovački umjetnici koji su radili na organizaciji filmskog festivala u ratu.

U filmu će se pojaviti i svjetski poznati umjetnici – Vanesa Redgrejv, Vim Vanders, Eni Lebovic, Roman Polanski, Bernardo Bertoluči i drugi.


Produkciju potpisuju Novi film, Provid, Apple Dogs Pictures i producent Srđan Šarenac.

- Filmski projekat je predstavljen finansijerima i svjetskim TV kućama-Netflix, Amazon, Arte, HBO i drugima na Independent Film Week u Njujorku, te Lisbon Docs u Portugalu, dok će naredne sedmice biti predstavljen na najvećem njemačkom koprodukcijskom forumu, Dok Leipzig - rekao je Šarenac.

Film će premijerno biti prikazan 2017. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.