NavMenu

Britanska kompanija razvila kameru koja "vidi" ispod odjeće

Izvor: Večernji list Ponedjeljak, 10.03.2008. 10:54
Komentari
Podeli

Jedna britanska kompanija proizvela je kameru koja može detektirati oružje, drogu ili eksploziv skriven ispod odjeće s udaljenosti do 25 metara i to bilo mogao biti važan napredak za sigurnosnu industriju.

Kamera T5000, koju je razvila kompanija ThruVision, koristi "tehnologiju pasivnog slikanja" kako bi identificirala predmete prirodnim elektromagnetskim zrakama koje oni emitiraju.

Kamera je učinkovita i kada su ljudi u pokretu. Navodno ne otkriva pojedine dijelove tijela, a snimanje je neškodljivo, priopćila je kompanija.

Ova tehnologija, koja ima vojnu i civilnu primjenu i može biti korištena u zračnim lukama, trgovačkim centrima ili sportskim događajima, bit će otkrivena na izložbi znanstvenog razvoja, koje sponzorira britansko ministarstvo unutarnjih poslova, 12. i 13. marta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.