NavMenu

Još nije poznat stvarni kupac dionica Bosnalijeka - Berza sprovela vanredni nadzor učesnika na aukciji

Izvor: Klix Utorak, 25.10.2016. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Sarajevska berza (SASE) 10. oktobra je izvršila neposredni nadzor kod profesionalnih posrednika koji su učestvovali na aukciji dionica Bosnalijeka koje su bile u vlasništvu Vlade FBiH, kako bi se utvrdilo da li su prilikom učešća na vanrednoj aukciji prekršene odredbe Pravila SASE, koje regulišu uplatu sredstava prije izvršenja naloga.

Dan nakon prodaje dionica Bosnalijeka 7. oktobra, Sarajevska berza je pokrenula postupak vanrednog nadzora vezano za ispitivanje okolnosti vanredne aukcije za dionice kompanije Bosnalijek, tačnije sa ciljem da utvrdi da li su prilikom učešća na vanrednoj aukciji prekršene odredbe Pravila SASE koje regulišu uplatu sredstava prije izvršenja naloga. Vanredni nadzor je pokrenut nakon žalbi jedne brokerske kuće koja je smatrala da je prilikom transakcije bilo određenih sumnjivih radnji.

Iz Sarajevske berze za Klix.ba je potvrđeno da je izvršen nadzor i sačinjen izvještaj koji je dostavljen brokerskim kućama koje su učestvovale na aukciji, kako bi eventualno mogle uložiti žalbu.

- Izvršen je neposredni nadzor kod profesionalnih posrednika koji su učestvovali na predmetnoj aukciji. O činjenicama koje su utvrđene u toku nadzora sačinjeni su zapisnici, koji su dostavljeni predmetnim članovima Berze na davanje primjedbi. Rok za davanje primjedbi ističe u srijedu, 26. oktobra 2016. godine. Nakon isteka ovog roka SASE će izvršiti analizu cjelokupnog slučaja, te postupiti u skladu sa svojim nadležnostima - istakli su iz SASE-a.


Podsjećamo, Vlada FBiH je na vanrednoj aukciji na Sarajevskoj berzi prodala njen vlasnički udio u kompaniji Bosnalijek u iznosu od 19,25%, što je ukupno 1.507.724 dionice.

Na aukciji se nadmetalo više ponuđača, a postignuta je cijena od 15,51 KM za jednu dionicu. Na ovaj način prikupljena su sredstva u visini od 23.384.799 KM.

Prvobitno kupac dijela dionica Bosnalijeka nije bio poznat, ali je Registar vrijednosnih papira objavio podatke o novim dioničarima Bosnalijeka. Udio Vlade FBiH preuzela je ofšor kompanija KBC Euro Credit sa Malte koja je osnovana 2015. godine.

Iz Vlade FBiH, kao ni iz drugih institucija, niko nije objavio ko je ustvari kupac dijela dionica Bosnalijeka.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.