NavMenu

Analiza trgovanja sa Banjalučke berza za period od 03. 03. do 07. 03. 2008. godine

Izvor: Advantis Broker Subota, 08.03.2008. 19:06
Komentari
Podeli

Talas oštrih korekcija započet još na samom startu ovosedmičnog trgovanja, a koji se posebno intezivirao u posljednja dva dana dodatno je srušio vrijednost većine akcija kao i indeksa na Banjalučkoj berzi. Naime, veliki pritisak na strani ponude strmoglavilo je sva tri indeksa u duboke minuse čime se njihova vrijednost spustila na nvo iz septembra 2006. godine. Cijene mnogih akcija dotakle su najniže vrijednosti u poslednje dvije godine. U najnepovoljnijoj poziciji našle su se akcije fondova, tako da je FIRS tokom sedmice izgubio cijelih 11,70 % od svoje vrijednosti, spustivši se na nivo od 4.441 indeksnih poena. Pratio ga je i ERS10 sa sedmičnim gubitkom vrijednosti od 10,15%, dok je BIRS ostvario smanjenje vrijednosti od 6,52%. Ostvaren je ukupan sedmični promet u vrijednosti od 8.603.114 KM od čega čak 6.976.523 KM otpada na blok transakciju akcijama Kozaraputeva Banja Luka (BLSE:KZPT-R-A).

Ubjedljivo najveći promet od 6.980.746 KM tokom sedmice ostvaren je akcijama Kozaraputeva Banja Luka (BLSE:KZPT-R-A) od čega je 6.976.523 KM ostvareno kroz blok transakciju sa protrgovanih 3.775.788 akcija ili 58,05% od ukupnog broja emitovanih akcija po cijeni od 1,8477KM. Druge sa prometom od 253.886 KM bile su akcije Telekoma Srpske (BLSE:TLKM-R-A) koje su tokom sedmice izgubile 9,52% od svoje vrijednosti spustivši se na nivo od 1,90 KM. Akcijama Gradske pivnice Banja Luka (BLSE:BBRB-R-A) ostvaren je promet od 148.574 KM uz pad vrijednosti od cijelih 99,00% na 1,00 KM, što je uslovilo vraćanje cjenovnog ograničenja od -20%. Ulagači su bili fokusirani i na akcije RITE-a Gacko (BLSE:RITE-R-A) kojima se trgovalo u vrijednosti od 51.959 KM uz sedmični pad prosječne cijene od 10,96%. Nešto veći interes zabilježen je i na akcijama (BLSE:RNAF-R-A) koje su tokom sedmice oslabile za 14,31% zaključivši trgovanje na nivou od 0,461 KM uz promet u iznosu od 51.150 KM. Gubitnik sedmice svakako su akcije Metala Banja Luka (BLSE:MTLB-R-A) koje su izgubile čitavih 34,40% od svoje vrijednosti spustivši se na 0,41 KM, čime je ponovo vraćeno cjenovno ograničenje od +/-10%.

Najlikvidnije među zif-ovima bile su akcije ZIF-a Zepter fond (BLSE:ZPTP-R-A) koje su izgubile cijelih 17,77% od svoje vrijednosti, a kojima se trgovalo u iznosu od 142.435 KM. Slijedile su ih sa ostvarenim prometom od 118.764 KM i gubitkom vrijednosti od 18,24% akcije ZIF-a Kristal Invest fond (BLSE: KRIP-R-A) kao i akcije ZIF-a Invest Nova fond (BLSE:INVP-R-A) kojima je ostvaren promet od 211.568 KM uz gubitak vrijednosti od 7,00%. Gubitnik među fondovima sa sedmičnim smanjenjem vrijednosti od 18,45% su akcije ZIF-a Polara Invest fond (BLSE:PLRP-R-A).

Banjalučka berza je tokom sedmice objavila obavještenje o uvrštenju obveznica Republike Srpske za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje na službeno berzansko tržište, obavještenje o uvrštenju akcija emitenta Krajina osiguranje a.d. Banja Luka na slobodno berzansko tržište, kao i prijedlog odluke o raspodjeli dobiti za 2007. godinu emitenta Nova Banjalučka banka a.d. Banja Luka. Takođe su objevljeni i finansijski izvještaji za 2007. godinu za emitente: Banjalučka pivara a.d. Banja Luka, ZTC Banja Vrućica a.d. Teslić, Elektrohercegovina a.d. Trebinje, Hidroelektrane na Drini a.d. Višegrad, Željeznice RS a.d. Doboj, Rafinerija ulja a.d. Modriča, Hidroelektrane na trebišnjici a.d. Trebinje, Jahorina osiguranje a.d. Pale, Sloga a.d. Kozarska Dubica, Hidroelektrane na Vrbasu a.d. Mrkonjić Grad, Krajinapertrol a.d. Banja Luka, Elektrokrajina a.d. Banja Luka, Inga a.d. Gradiška i Novi Bimeks d.d. Brčko.

Autor: Tatjana Tomanić, Broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.