NavMenu

Vlada RS: U proces privatizacije neće ulaziti 11 preduzeća

Izvor: Nezavisne novine Petak, 07.03.2008. 09:42
Komentari
Podeli

U proces privatizacije neće ulaziti 11 strateških preduzeća, među kojima su "Elektroprivreda RS", "Željeznice RS", "Šume RS" i "Pošte Srpske", odlučila je juče Vlada RS.

Na listi preduzeća koja će do daljnjeg ostati u većinskom državnom vlasništvu nalaze se i "Aerodromi RS", "Lutrija RS", "Putevi RS", Olimpijski centar "Jahorina", Srpska novinska agencija, te vodoprivredna preduzeća "Semberija" iz Bijeljine i "Sava" iz Gradiške/Bosanske Gradiške.

U drugoj kategoriji nalazi se 18 strateških preduzeća koja će se prodavati po posebnom programu koji donosi Vlada uz saglasnost Narodne skupštine, gdje su najčešći modeli prodaje tender i neposredan odabir kupca. Na taj način će se prodavati "Gas promet" iz Istočnog Sarajeva, Rudnik željezne rude Ljubija, banjalučki "Krajinapetrol", "Čajavec - Profesionalna elektromehanika", "Čajavec - Mjernodetektorski uređaji", "Čajavec - Telekomunikacije i elektronika", "Čajavec - Prostorna tehnika" i "Čajavec - Specijalni uređaji". Na toj listi su, takođe, "Zrak" iz Teslića, Fabrika specijalnih transmisija i Fabrika motora specijalne namjene iz Istočnog Sarajeva, "Kosmos" Banjaluka, "Tehnički remont" Bratunac, "Orao" Bijeljina, Robna kuća "Boska" Banjaluka, FAMOS Istočno Sarajevo, te "Jelšingrad FAM" i UNIS HVT iz Banjaluke.

Vlada je odlučila da 14 preduzeća, koja su do sada više puta bezuspješno nuđena na prodaju ili zapala u finansijsku dubiozu, skine sa liste strateških kako bi se omogućila njihova prodaja na berzanskim aukcijama. Radi se o GIK "Hidrogradnji" iz Istočnog Sarajeva, HPK iz Draksenića, "UNIS Fabrici kotrljajućih ležajeva" Sokolac, "Incel holdingu" Banjaluka, "Ratarstvu" i Fabrici stočne hrane iz Nove Topole, gradiškoj "Ingi", dubičkoj "Kozari". U toj grupi su i hotel "Bosna", Regionalni centar za primjenu nauke u poljoprivredi iz Banjaluke, Poljoprivredni zavod iz Doboja, Centar za unapređenje poljoprivrede iz Sokoca, Rudnik Sase iz Srebrenice i Rudnik Stanari kod Doboja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.