NavMenu

Od koga kupujete struju? - Tržište električne energije za male kupce liberalizovano samo na papiru

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 24.10.2016. 08:30
Komentari
Podeli
Iako je liberalizacija tržišta električne energije na snazi gotovo dvije godine, za potrošače se ništa nije promijenilo. Državnim elektrodistribucijama i dalje smo vjerni jer, osim na papiru - drugog izbora, izgleda, i nemamo.

Iako se skoro dvije godine hvalimo otvorenim tržištem električne energije, građani o tome malo znaju. Ima li jeftinije struje od ove koju sad kupuju, kako pronaći novog snadbjevača i šta znače ugovori koje su potisali s domaćim elektroprivredama- uglavnom ne znaju.

Vjernost malih kupaca domaćim elektroprivredama, stručanjaci objašnjavaju time što su drugi registrovani snadbjevači strujom, njih 23 u BiH, fokusirani na velike kupce - uglavnom industriju. Drugi razlog je što u tržišnoj utakmici cijenom ne mogu biti konkurenti domaćim elektroprivredama.

- Za sada dođe na isto, ne treba zaboraviti da je cijena za domaćinstva među najnižim u Evropi, zato ni nema promjene snadbjevača - kaže Semin Petrović iz sarajevskog Istraživačko- razvojnog centra za gasnu tehniku.

U 2016. godini na području Republike Srpske registrovana je samo jedna promjena snadbjevača. Kupac Rudnik i termoelektrana Stanari jedan gigavat-čas struje mjesečno, od 1. februara kupuje od kompanije EFT, a ne, kao do sada, od ERS-a.

(Foto: Shutterstock.com)
- Do sada kupci u Republici Srpskoj nisu pokazali interesvoanje za promjenu snadbjevača, i dalje se snabdijevaju od nekog iz preduzeća MH ERS, a razlog su najpovoljniji uslovi pod kojima nude svoje usluge krajnjim kupcima - kaže Јelena Prtilo, portparolka Regulatorne komisje za energetiku Srpske.


Dok domaćinstva nemaju interes, da mijenjaju provjernog snadbjevača strujom, privrednci i te kako traže svoju računicu na tržištu. U mostarskom Aluminiju, koji su najveći potrošači, treba im šestina ukupno proizvedene struje u BiH, tvrde da liberalizacija nije donijela očekivanu korist. Iako jeftinije struje ima, otovreno tržište za njih u ovom trenutku nije povoljno.

- Od strane države nemamo benefite kao kvalifikovani potrošač. Problem je što smo prisiljeni kupovati cjelokupnu količinu od jedne elektroprivrede, jer nemamo licencu koja dozvoljava kupovinu od bilo kojih dobavljača 1,5 gigavat časova. Nema benefita za trošarine i mrežarine, sve što plaćaju domaćinstav plaćamo i mi - kaže Mario Gadžić, direktor ovog preduzeća.

Tako je, čini se, tržište otvoreno samo za velike igrače. Struju trenutno nude 23 snadbjevača, od toga četiri javna preduzeća. Od 19 komercijalnih samo su četiri aktivna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.