NavMenu

Sastanak ministara prometa sa predstavnicima EBRD-a o finansiranju prioritetnih dionica na Koridoru Vc

Izvor: Fena Petak, 07.03.2008. 09:15
Komentari
Podeli

Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić sa suradnicima, jučer je u Sarajevu razgovarao s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj ( EBRD), ministrom prometa i komunikacija FBiH Nailom Šećkanovićem i direktorom Direkcije za autoceste FBiH Erdalom Trhuljem.

Razgovarano je o finansiranju prioritetnih dionica na Koridoru Vc, prije svega o procesu procjene financiranja projekta koji podržava EBRD u planiranom iznosu od 180 miliona eura.

Projekt se odnosi na dionice: Drivuša - Kakanj dužine 15,2 km, Vlakovo -Tarčin dužine 18,9 km, Počitelj - Bijača dužine 21,4 km i Svilaj - Odžak dužine 11 km.

Predstavnici EBRD-a izrazili su zadovoljsvo dosadašnjom dobrom koordinacijom na pripremama za finansiranje ovih dionica i nagovijestili i formiranje koordinacijskog tijela za autoceste kao zajedničkog tijela državnih i entitetskih institucija nadležnih za izgradnju autocesta.

EBRD je visoko ocjenio tehničku dokumentaciju i izvršene procedure iz oblasti zaštite okoliša i najavio potrebu da se u daljnjoj proceduri ova oblast neznatno prilagodi zahtjevima EBRD-a.

Predstavnica EBRD-a Lin O`Grady navela je da EBRD planira podršku finansiranju nastavka izgradnje po modelu javno-privatnog partnerstva (PPP), u procesu izbora koncesionara, u čemu je EBRD spremna da besplatno pruži usluge individualnog konsultanta, koji bi pomogao finansijskoj analizi projekta.

EBRD je ukazala na potrebu da se sa Hrvatskom konkretno usuglasi izgradnja južne dionice autoceste.

Ministar Ljubić informirao je banku da provodi konkretne aktivnosti sa nadležnim ministarstvom Republike Hrvatske o tome.

EBRD je pokazala interes za finansiranje fonda za autoceste iz posebne naknade iz goriva. Banka je informirana da će se to pitanje rješavati na sastanku sa predstavnicima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, planiranom da se održi do kraja ovog mjeseca.

Ministar prometa i komunikacija FBIH Nail Šećkanović naglasio je da njegovo ministarstvo podržava finansiranje sve četiri navedene dionice, te je uputilo u proceduru proglašenje javnog interesa za dionice Mostar-granica jug i Svilaj-Odžak, dok je ranije donesena odluka o javnom interesu za preostale dvije dionice, saopćeno je Ministarstva komunikcija i prometa BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.