Izvor: Capital | Subota, 22.10.2016.| 10:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rekordni dug Republike Srpske 5,2 mlrd KM

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Dug Republike Srpske, zaključno sa 2015. godinom iznosi 5,27 mlrd KM, što je rekordan iznos, objavio je Deutsche Welle (Dojče vele) prenoseći upozorenja ekonomista da svaka nova zaduženja vode Republiku Srpsku ka grčkom scenariju.

Na spoljni dug odnosi se 3,12 mlrd KM, a od toga dug koji se servisira iz budžeta iznosi 1,95 mlrd KM, navodi se u informaciji o dugu Srpske zaključno sa 31.12. 2015. godine koji je ovih dana predstavljen na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Resorni ministar Zoran Tegeltija rekao je da se valutna struktura ukupnog duga Srpske može smatrati veoma povoljnom jer se više od polovine duga otplaćuje po fiksnim kamatnim stopama.

Gledajući strukturu zaduženosti, koja se navodi u izvještajima resornog ministarstva, može se zaključiti da Republika Srpska ima još prostora za zaduženja.

Analitičari smatraju da se na sve načine pokušavaju premostiti nedostaci.

- Zaduženja rastu i situacija je takva da se moramo zapitati kuda smo krenuli i gdje ćemo stići. Problem je što ta nova zaduženja idu uglavnom u budžetsku potrošnju, a ne za stvaranje nove vrijednosti. Informacija koja se plasira da Republika Srpska nije zadužena je netačna, jer je jasno da je nivo zaduženja iznad normalnog. Svaka dalja zaduživanja dovešće nas do grčkog scenarija - rekao je ekonomista Zoran Pavlović.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.