Izvor: RTS | Petak, 21.10.2016.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Akcijska prodaja - mamac ili pogodnost za potrošače

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Oni koji prate popuste samo na osnovnim životnim namirnicama mogu da uštede i po nekoliko hiljada dinara mjesečno. Sniženja su dobra i za trgovce, jer povećavaju promet akcijskih proizvoda od tri do četiri puta. Ipak, građani u takvim situacijama često kupuju i ono što im zapravo – nije potrebno. Preporuka je i da obrate pažnju na rok trajanja proizvoda.

Oni sa viškom vremena i manjkom para najviše prate sniženja. Penzioneri tačno znaju gdje je šta jeftinije. Njima je svaki dinar važan, pa su spremni da idu sa kraja na kraj grada ne bi li prošli povoljnije.

Ne postoji samo jedan način da se potrošači motivišu da troše više, kažu trgovci.

- Na prvom mjestu to su povoljne cijene, na drugom mjestu je širina asortimana i da je što veći broj artikala na različitim akcijama i promocijama. Kada je riječ o efektu takvih akcija, istraživanja pokazuju to da se upravo ti proizvodi koji su na promocijama tih dana prodaju tri do četiri puta više nego kad su na redovnim cijenama - kaže Nikola Papak iz Delhaize Srbija.

Akcijska prodaja je često mamac za potrošače da po nižim cijenama kupe više, možda i nepotrebnih, stvari.

- Podrazumijeva se da najveći broj potrošača to neće uraditi, ali upozoravamo one koji su skloni tome da to ne čine, prije svega vodeći računa o svom interesu, da ne formiraju nepotrebne zalihe, ali da obrate pažnju i na potrošačku solidarnost, jer na taj način smanjuju mogućnosti da se po tim povoljnim uslovima snabdijevaju i drugi potrošači - kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda.

Proizvodi sniženih cijena su uglavnom na samom ulasku u radnju, vidno izdvojeni na takozvanim potrošačkim ostrvima i jasno označeni. Najviše ih ima vikendom, uoči praznika i pred penzije. Zbog niskog standarda, ovakva vrsta kupovine je za mnoge postala način na koji organizuju život.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.