NavMenu

Za godinu dana ugašeno deset metalskih firmi u FBiH

Izvor: biznis.ba Četvrtak, 20.10.2016. 14:49
Komentari
Podeli
(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Materijalni položaj velikog broja radnika u metalskoj industriji izuzetno je težak, a dodatno opterećuje činjenica da je tokom posljednjih godinu dana ugašeno desetak metalskih firmi i da je izgubljeno oko dvije hiljade radnih mjesta, rečeno je na sjednici Upravnog odbora Sindikata metalaca Federacije BiH.

Upravni odbor Sindikata metalaca Federacije BiH uputio je zahtjev Savezu samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) u kojem od predsjednika SSSBiH traži da hitno sazove sjednicu Glavnog odbora SSSBiH na kojoj bi se razmotrila aktuelna situacija i sa koje bi bio upućen hitan zahtjev za održavanje vanredne sjednice Parlamenta Federacije BiH radi donošenja određenih zakona.

To se odnosi na Zakon o preuzimanju finansiranja neizmirenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od 01.04.1992. do 31.12.2015. godine (tzv. Zakon o uvezivanju radnog staža), kao i na izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak s ciljem smanjenja obaveza na plaće, a radi neutralisanja po radnike negativnih efekata oporezivanja naknada koje nemaju karakter plaća.

Tu su i izmjene Zakona o stečajnom postupku, kojim će se sva potraživanja radnika iz radnog odnosa svrstati u viši isplatni red, a sam postupak stečaja učiniti bržim i efikasnijim sa težištem na restrukturiranje firmi, a ne njihovu likvidaciju. Također, iz Sindikata metalaca traže donošenje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o sigurnosti i zdravlju na radu i Zakona o štrajku u formi usaglašenoj između socijalnih partnera.


- Ukoliko se ne pokrenu odgovarajuće aktivnosti na realizaciji ovih zahtjeva, Upravni odbor Sindikata metalaca Federacije BiH usmjerit će svoje naredne aktivnosti na definisanje i organizovanje oblika industrijskih akcija i sindikalne borbe, kojima će, u skladu sa zakonskim odredbama i odgovarajućim pravilima sindikata, i izvan nadležnih institucija energično vršiti pritisak da se nađe izlaz za nikada teži položaj radnika - navodi se u saopćenju Sindikata metalaca FBiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.