NavMenu

BiH povećala i uvoz i izvoz šećera - Domaća proizvodnja zamrla, tržni centri uvezeni šećer prepakuju u manju ambalažu

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 19.10.2016. 11:08
Komentari
Podeli
Izvoz šećera gotovo je udvostručen ove godine, a za potrebe prerade uvezena je i veća količina sirovog šećera. Potrebe tržišta BiH uglavnom zadovoljava uvoz, a samo djelimično bijeli šećer prerađen u domaćim kapacitetima. Domaća proizvodnja šećera je u potpunosti zamrla, jer je jedina fabrika koja se bavila preradom šećerne repe u Bijeljini otišla u stečaj. Sav šećer koji BiH potroši i izveze dolazi iz uvoza, jer firme iz ovog sektora proizvodnju baziraju na uvozu sirovine. Pojedini tržni centri takođe uvoze i prepakuju šećer u manju ambalažu.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je BiH u ovoj godini istovremeno povećala uvoz i izvoz šećera.

- BiH je u prvih osam mjeseci ove godine uvezla šećer vrijedan 107,92 mil KM, što je za 39,8% više u odnosu na isti period lani. Izvoz je iznosio 48,65 mil KM i veći je za 84,77% u odnosu na isti period lani - kažu u Spoljnotrgovinskoj komori BiH i dodaju da se spoljnotrgovinska razmjena u najvećem obimu odvija sa Srbijom, Hrvatskom i Italijom.

Sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, duvanske i prehrambene industrije u Privrednoj komori RS Slavko Stevanović kaže da je rast uvoza sirovog šećera rezultat povećanih potreba prerađivača.

- Najveće prerađivačke kapacitete ima Studen-Agrana iz Brčkog, koja prerađeni sirovi šećer izvozi. Osim njih izvoznik je i firma HPK iz Kozarske Dubice, koja proizvodi fruktozu za izvoz u Italiju. Vjerujem da su ove firme pronašle nova tržišta na koja plasiraju veći obim proizvoda, što se odrazilo i na ukupna izvozni rezultat - kaže Stevanović.

On naglašava da je uvoz šećera koji marketi prepakuju i prodaju na domaćem tržištu stabilan, jer potrebe potrošača nisu mogle drastično porasti.

- Jesen je period rasta potražnje za šećerom zbog pravljenja zimnice i voćnih rakija, ali ista pojava je bila prisutna i lani, tako da ne možemo govoriti o nekom tržišnom poremećaju - kazao je Stevanović.

Uvozne kvote

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU predviđena je kvota od 3.525 tona šećera koji će u BiH ulaziti bez carinjenja. Ovaj sporazum trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2017. godine.

Uvoz šećera (miliona KM)

2016. 107,92

2015. 77,20

+39,8%

Izvoz šećera (miliona KM)

2016. 48,65

2015. 26,33

+84,77%
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.