NavMenu

Srebrenica: U okviru sajma "Kupujmo/koristimo domaće" održana jednodnevna konferencija "Proizvodnja i izvoz = razvoj i napredak"

Izvor: Pristop BH Utorak, 04.03.2008. 13:57
Komentari
Podeli

Danas je, u sklopu IV Sajma bh. proizvoda, u organizaciji Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona, Centra za promociju i razvoj poslovanja "CEPT" iz Tuzle i opštine Srebrenica, održana i jednodnevna konferencija na temu "Proizvodnja i izvoz = razvoj i napredak".

Cilj konferencije je bio da ukaže na značaj proizvodnje u funkciji privrednog i društvenog razvoja, promovisanje mogućnosti BiH, promociju konkretnih proizvoda, prezentacije izvoznih rezultata, te nedostatak mjera ekonomske politike u cilju zaštite i unapređenja domaće proizvodnje. S tim u vezi, u ime predstavnika bh. privrede, prisutnima se obratio i mr. Ševal Suljkanović, pomoćnik generalnog direktora za privrednu politiku, Bimal. Učešće Bimala na ovoj konferenciji predstavlja nastavak aktivnosti jedinog proizvođača jestivog ulja u BiH usmjerenih na motivisanje i podsticaj poljoprivrednim proizvođačima za proizvodnju uljanih kultura.

Mr. Suljkanović je posebno istakao da je u cilju daljeg razvoja poljoprivrede od izuzetnog značaja izgradnja obostranog povjerenja u nastupu ka prerađivačima i državi, te prevashodno aktivno učešće u kreiranju agrarne politike. Bimal, u saradnji sa ministarstvima poljoprivrede, želi definisati status poljoprivrednog proizvođača, pokrenuti aktivan rad stručnih poljoprivrednih službi kroz implementaciju adekvatne podsticajne politike.

Konkretni programi Bimala predstavljeni su na nedavno održanom Okruglom stolu Privredne Komore Republike Srpske u Banja Luci, a danas će se o istoj temi govoriti i u Prnjavoru. Namjera Bimala je da, osim sigurnog otkupa uljane repice zasijane u prošlogodišnjoj sjetvi, u 2008. godini poveća za 14% otkup uljanih kultura u odnosu na 2007. godinu na prostoru Bosne i Hercegovine. Aktivnosti takođe uključuju i plasiranje neophodnog repromaterijala, praćenje proizvodnog ciklusa i stavljanje Bimalove sušare na raspolaganje proizvođačima iz BiH za vrijeme žetve.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.