Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 18.10.2016.| 10:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na redu reforma javnih preduzeća u BiH - Stručnjaci kažu da proces rekonstruisanja neće biti lak

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com )
Rješavanje pitanja preduzeća u većinskom državnom vlasništvu naredna je faza ekonomskih i socijalnih reformi predviđenih Reformskom agendom.

Kako je objašnjeno u Delegaciji EU u BiH, indentifikovana je potreba za izjednačavanjem ambijenta za investicije putem uklanjanja skrivenih subvencija za mnoga velika preduzeća u državnom vlasništvu.

Istakli su da je posebno neophodno riješiti problem neodrživih preduzeća u državnom vlasništvu.

- Oba entiteta su identifikovala ova preduzeća i već su preduzela prve korake ka rješavanju ovog problema - rekla je Jamila Milović Halilović, portparol Delegacije EU u BiH.

Kako je navela, prva faza, u kojoj su vlasti na svim nivoima u BiH trebale da pokažu da su istinski opredijeljene za reforme, skoro je završena.

Podsjetila je da su vlasti u BiH same dogovorile konkretan set reformi koje su prepoznate kao neodložan prioritet za zemlju, i to u dogovoru i u konsultacijama sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama. Konsultacije sa EU su, kako je pojašnjeno, bile važne jer će od napretka ispunjavanja Reformske agende zavisiti hoće li zahtjev za članstvo biti kredibilan. Važan iskorak je, prema njenim riječima, u tome što je tokom prve faze reformi stvoren ambijent saradnje koji je pokrenuo značajne i novonastale planove za usaglašavanje zakonodavstva među entitetima.

- Na primjer, FBiH je u julu prošle godine usvojila Zakon o privrednim društvima, a RS bi trebalo da usvoji sličan zakon. RS je u februaru ove godine usvojila Zakon o stečaju, što bi uskoro trebalo da uslijedi u FBiH - naglasila je ona.

Iako su Nezavisne svim relevantnim vladama uputili pitanje da pojasne koja javna preduzeća su u pitanju i kakav je plan, odgovore nisu dobili.

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Prema pisanju banjalučkog ekonomskog portala Capital, Vlada RS će u narednom periodu kroz implementaciju Agende ugasiti ili rekonstruisati 16 preduzeća. Prema pisanju tog portala, u likvidaciju, među ostalim, idu Energoinvest i Urbanistički zavod RS, dok će u stečaj bijeljinska Šećerana i nekada ugledni teslićki Zrak. Na doboš će, među ostalima, Nova Borja, Nova Romanija i još nekoliko preduzeća s prvim dijelom imena "nova". U rekonstrukciju će, kako piše Capital, među ostalima, Aerodromi RS i Željeznice RS.

Svetlana Cenić, ekonomski ekspert, ocjenjuje da će reforma javnih preduzeća ići vrlo teško, jer su ona do sada navikla na monopol, kao što je slučaj sa elektropreduzećima u BiH, i zato jer služe kao podrška strankama pred izbore.

- Bojim se da će tu biti mnogo fingiranja. Pravdaće se da treba da napraviti studiju, pa elaborat, pa šta ćemo s viškom radnika i slično, tako da nisam optimista da će to tako lako ići - ističe Cenić.

Navodi da će biti iskorišteno i ono što se u Agendi navodi kao podjela preduzeća na perspektivna i neperspektivna, s tim da će, kako ona ocjenjuje, perspektivnim biti ocijenjena ona preduzeća koja su važna za izbore 2018. godine za stranke zbog korištenja resursa pa njih neće ni dirati.

Zoran Pavlović, ekonomski ekspert i stručnjak za rekonstruisanje javnih preduzeća, kaže da će rekonstrukcija biti veliki izazov, jer će stranke morati da daju otkaze partijskim kadrovima.

- To nijedna partija neće da uradi, jer su to njihovi kadrovi. Od činjenice da to mora biti urađeno jer tako piše u Reformskoj agendi, ja dolazim do pitanja: A ko će to da uradi - kaže Pavlović.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.