Izvor: Tanjug | Utorak, 18.10.2016.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Panasonic i Tesla udružuju snage u solarnoj energiji

Panasonic i američki proizvođač električnih vozila Tesla dogovorili su početak zajedničkog rada na proizvodima za solarnu energiju, izjavila je juče portparolka japanske kompanije.

Dvojac je već udružio snage u najvećoj svjetskoj fabrici litijum-jonskih baterija u Nevadi, ali je naveo da planira proširenje saradnje.

Dogovor dvije kompanije se odnosi na zajedničku proizvodnju solarnih baterija u fabrici u Bafalu koju vodi podružnica Tesle. Japanska kompanija će dostaviti tehnologiju koja se koristi za solarne ćelije i module za proizvode koje treba da kreira Tesla.

Američka firma je saopštila da će ovo partnerstvo pomoći da se "ubrza proizvodnja visoko efikasnih, izuzetno pouzdanih solarnih ćelija i modula uz najniže troškove".

Sporazum zahtijeva odobrenje akcionara za Teslinu planiranu akviziciju preduzeća za solarne panele SolarCity Corp sa sjedištem u San Mateu, u Kaliforniji, navedeno je u saopštenju američke firme.

Panasonic i Tesla takođe sarađuju na električnim vozilima, kao i na fabrici baterija u Nevadi, gdje američka firma pokreće "gigafabriku" od 5 mlrd USD za koju će japanski partner napraviti baterijske ćelije namijenjene za rad pogona, a investira i u opremu i mašine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.