NavMenu

Odnos štednje i kredita u usponu u RS - Promjene spore, i dalje daleko od evropskog prosjeka

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 17.10.2016. 13:34
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Bankarski sektor u RS još nije postigao optimalni odnos štednje i kredita, ali primjetan je pozitivan trend rasta učešća štednje stanovništva u ukupnim depozitima i povećanja učešća kredita privredi u ukupnim zaduživanjima.

Stanovnici u RS uštedjeli su u bankama do kraja juna ove godine 1,984 mlrd KM, a vrijednost uloga je ostala na istom nivou kao krajem 2015. Stanovništvo se, uprkos padu kamatnih stopa, još jednom pokazalo kao najvjernije u štednji, a svaki stanovnik je u prosjeku uštedio 1.459 KM.

Da stanovnici RS imaju veliku dozu povjerenja u rad banaka pokazuje podatak da je oročeno čak 78% ukupnih uloga, dok se na štednju po viđenju odnosi 22% ukupne štednje. Povjerenje u stabilnost domaće valute nije podjednako veliko, pa je u devizama sačuvano 70% uloga.

Sektor stanovništva je ujedno i najveći dužnik, a ovoj kategoriji banke su do kraja juna ove godine odobrile 44% svih kredita u vrijednosti od 2,007 mlrd KM.

Većina banaka ponudu kredita prilagođava ovom sektoru, koji je zabilježio pad od 1% u odnosu na kraj 2015, a stanovnici su ujedno i najurednije platiše.

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
U Agenciji za bankarstvo RS kažu da banke u RS iz štednje i sredstava na tekućim računima stanovništva podmiruju sve kreditne potrebe ovog sektora. Objašnjavaju da se 26% deponovanih sredstava prelijeva i na finansiranje zajmova drugim sektorima.

- Štednjom stanovništva je pokriveno 99% zajmova ovom sektoru. Na tekućim računima se krajem juna ove godine nalazilo 544,3 mil KM ili 6% više nego krajem 2015. godine. Štednja stanovništva, uključujući tekuće račune, iznosila je 2,529 mil KM, što je za 26% više u odnosu na vrijednost plasiranih kredita ovom sektoru - kažu u Agenciji za bankarstvo RS.


Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS - SWOT Marko Đogo kaže da je riječ o pozitivnom trendu koji traje od 2010. godine, ali naglašava i da se promjene ipak odvijaju presporo.

- Osnovni postulat rada banaka koji vrijedi u razvijenim zemljama je da se 70% ukupnih depozita odnosi na stanovništvo, dok se 70% svih plasira privredi. U RS je 2008. godine štednja stanovništva činila svega 35% ukupne, a trenutno su polozi na štednim knjižicama ovog sektora negdje na oko 50% od ukupne štednje - kaže Đogo i dodaje da je dodatni problem što štednja ima tek blagu stopu rasta, pa će nam vjerovatno za dostizanje evropskog prosjeka trebati još 10 godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.