Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 17.10.2016.| 13:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odnos štednje i kredita u usponu u RS - Promjene spore, i dalje daleko od evropskog prosjeka

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Bankarski sektor u RS još nije postigao optimalni odnos štednje i kredita, ali primjetan je pozitivan trend rasta učešća štednje stanovništva u ukupnim depozitima i povećanja učešća kredita privredi u ukupnim zaduživanjima.

Stanovnici u RS uštedjeli su u bankama do kraja juna ove godine 1,984 mlrd KM, a vrijednost uloga je ostala na istom nivou kao krajem 2015. Stanovništvo se, uprkos padu kamatnih stopa, još jednom pokazalo kao najvjernije u štednji, a svaki stanovnik je u prosjeku uštedio 1.459 KM.

Da stanovnici RS imaju veliku dozu povjerenja u rad banaka pokazuje podatak da je oročeno čak 78% ukupnih uloga, dok se na štednju po viđenju odnosi 22% ukupne štednje. Povjerenje u stabilnost domaće valute nije podjednako veliko, pa je u devizama sačuvano 70% uloga.

Sektor stanovništva je ujedno i najveći dužnik, a ovoj kategoriji banke su do kraja juna ove godine odobrile 44% svih kredita u vrijednosti od 2,007 mlrd KM.

Većina banaka ponudu kredita prilagođava ovom sektoru, koji je zabilježio pad od 1% u odnosu na kraj 2015, a stanovnici su ujedno i najurednije platiše.

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
U Agenciji za bankarstvo RS kažu da banke u RS iz štednje i sredstava na tekućim računima stanovništva podmiruju sve kreditne potrebe ovog sektora. Objašnjavaju da se 26% deponovanih sredstava prelijeva i na finansiranje zajmova drugim sektorima.

- Štednjom stanovništva je pokriveno 99% zajmova ovom sektoru. Na tekućim računima se krajem juna ove godine nalazilo 544,3 mil KM ili 6% više nego krajem 2015. godine. Štednja stanovništva, uključujući tekuće račune, iznosila je 2,529 mil KM, što je za 26% više u odnosu na vrijednost plasiranih kredita ovom sektoru - kažu u Agenciji za bankarstvo RS.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS - SWOT Marko Đogo kaže da je riječ o pozitivnom trendu koji traje od 2010. godine, ali naglašava i da se promjene ipak odvijaju presporo.

- Osnovni postulat rada banaka koji vrijedi u razvijenim zemljama je da se 70% ukupnih depozita odnosi na stanovništvo, dok se 70% svih plasira privredi. U RS je 2008. godine štednja stanovništva činila svega 35% ukupne, a trenutno su polozi na štednim knjižicama ovog sektora negdje na oko 50% od ukupne štednje - kaže Đogo i dodaje da je dodatni problem što štednja ima tek blagu stopu rasta, pa će nam vjerovatno za dostizanje evropskog prosjeka trebati još 10 godina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE