Izvor: eKapija | Petak, 14.10.2016.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počelo testno emitovanje digitalnog signala

(Foto: Steve Heap/shutterstock.com)
Danas je u 12 sati u RTV Domu u Sarajevu i Zgradi RTRS u Banjaluci pušten testni digitalni signal u digitalnim oblastima Sarajeva, Banjaluke i Mostara. Ovim je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisione opreme u BiH, a u narednoj fazi se planira pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti odnosno cijele teritorije BiH, saopšteno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Programe javnih RTV servisa RTV BiH, RTRS i RTVFBiH u ovim oblastima građani mogu pratiti na 30-om televizijskom kanalu u Sarajevu, 32-om kanalu građani Banjaluke, dok je za građane Mostara u skladu sa Ženevskim sporazumom osiguran 36-ti televizijski kanal.

Naravno, program će se moći pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emisionim lokacijama. Tu prije svega mislimo na građane Vogošće, Ilijaša, Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca kao i mjesta u dolini rijeke Neretve prema Čapljini.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija Bih naglašavaju da građani Sarajeva, Mostara, Banjaluke i okolnih gradova i mjesta koja imaju optičku vidljivost prema emisionim lokacijama ne trebaju pomjerati svoje vanjske prijemne antene. Građani koji imaju TV prijemnike novije generacije trebaju znati da ova vrsta TV prijemnika u sebi već imaju ugrađene modele za prijem digitalnog signala.

Građanima koji imaju TV prijemnike starije generacije preporučujemo da ne kupuju resivere za prijem digitalnog signala dok se ne riješi način finansiranja i nabavke odgovarajućih resivera, odnosno dok se ne utvrde minimalni tehnički zahtjevi koje moraju ispunjavati za kvalitetan i nesmetan rad.

Takođe, javni RTV servisi će i dalje nastaviti analogno emitiranje svojih programa, tako da građani do kojih neće dolaziti digitalni signal u ovoj fazi digizalizacije, neće biti uskraćeni za prijem programa javnih RTV servisa (BHT, FTV, RTRS).

Puštanju testnog digitalnog signala u zgradi RTV Doma u Sarajevu prisustvovao je ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.