NavMenu

Više od dvije trećine građana u BiH posuđuje novac da preživi - Za mjesečne troškove života potrebno više od dvije prosječne plate

Izvor: Indikator Petak, 14.10.2016. 08:20
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Istraživanje kompanije Visa pokazalo je da je čak 73,1% stanovništva u Bosni i Hercegovini redovito posuđuje novac, objavio je EuroBlic.

Svaki građanin u prosjeku duguje više od 2.000 KM i muku muči s otplatom kredita, pa je dizanje novih sve manja opcija.

Građanima preostaju jedino mikrokreditne organizacije, gdje za pozajmicu od 1.500 KM, na godinu dana, kamatna stopa iznosi do skoro 25%.

Za zadovoljavanje osnovnih potreba jedne obitelji u BiH mjesečno je potrebno minimalno 1.800 KM, i to pod uvjetom racionalnog trošenja. S druge strane, prosječna plaća je nešto viša od 800 KM, dok većina građana radi za onu od 500 maraka. Uzme li se u obzir da prosječna plaća u našoj zemlji nije dovoljna za osnovne troškove, pa i da dvoje u obitelji radi, obitelji u Bosni i Hercegovini jedva sastavljaju kraj s krajem.

Tako svaki iznenadni trošak veći od 50 KM za većinu građana BiH predstavlja dodatni udar na kućni proračun.

U udrugama potrošača kažu da su građani u minusu kako bi preživjeli mjesec, jer je za mjesečne troškove života potrebno više od dvije prosječne plaće.

(Foto: Ivana Vuksa)
- Drugi krug zaduživanja odnosi se na planirane troškove, a u njih se ubrajaju zimnica, ogrjev, opremanje djece u školu, registracija automobila, pa i godišnji odmor, dok treći krug zaduživanja predstavljaju nepredviđeni troškovi - kazala je za EuroBlic Murisa Marić, izvršna direktorica udruge Don iz Prijedora.


U neplanirane troškove ubrajaju se iznenadne posjete liječniku, hitni popravci u kućanstvu, ali pozivi na svadbe ili druga slavlja.

- Kontrolni pregledi kao što su, primjerice, ultrazvuk ili magnetna rezonancija, takođe, koštaju. Ako ste pozvani na neko slavlje, morate računati na najmanje 50 KM koje ćete darovati ili pak kupiti pristojan dar, a da ne govorimo o tome da se treba prikladno odjenuti za tu priliku - kazala je Marić i dodala kako mnogi posuđuju novac od zelenaša ili od rodbine.

Također, nije rijedak slučaj obitelji koje su zavađene zbog nevraćenih dugova. Građani kažu da barem jednom godišnje imaju izvanredni trošak, od kojeg ih zaboli glava.

U situaciji kada se većina građana već morala zadužiti kako bi financirala planirane godišnje troškove, svaki izvanredni trošak neminovno ih vodi k novom zaduženju. Ovakva situacija uvodi ih u začarani krug minusa i dugova iz kojeg na kraju vrlo teško izlaze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.