Izvor: Capital | Četvrtak, 13.10.2016.| 12:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zarada na kamatama 106 mil KM za pola godine - Oko 70% portfolija banaka u dugoročnim kreditima sa fiksnim kamatnim stopama

(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Banke u Republici Srpskoj su za samo šest mjeseci ove godine na kamatama i sličnim prihodima zaradile 106,4 mil KM.

Iako su prihodi banaka od kamata i slični prihodi smanjeni za oko 10 miliona u odnosu na isti prošlogodišnji period, to se nije odrazilo na zaradu po ovom osnovu, jer je smanjenje ovih prihoda pratio pad rashoda po kamatama.

Ukupni prihodi banaka na kraju prvog polugodišta iznosili su 227,2 mil KM sa stopom pada od 4% u odnosu na isti period prošle godine.

Prihodi od kamata smanjeni su za 6%, dok su operativni prihodi manji za 7% u odnosu na isti period prethodne godine.

- Prihodi od kamata i slični prihodi su osnovni prihodi banaka i iznose 155,9 mil KM, te čine 69% ukupnih prihoda. U njihovoj strukturi najznačajniji su prihodi po kamatama na kredite koji su iznosili 139,6 mil KM i smanjeni su za 6% u odnosu na isti period 2015. godine kada su iznosili 149,3 mil KM - podaci su Agencije za banakrstvo RS.

Ukupni rashodi banka bili su 191,5 mil KM i manji su za 10,6 mil KM ili za 5% u odnosu na isti period 2015. godine.

Rashodi po kamatama i slični rashodi iznosili su 49,5 mil KM i u ukupnim rashodima banaka učestvuju sa 26%. Ovi rashodi su u odnosu na prvo polugodište 2015, kada su iznosili 61,8 mil KM, smanjeni za 20% najviše zbog trenda pada kamatnih stopa na depozite.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković kaže za Capital da se banke ponašaju kao da imaju neko nepisano pravilo između sebe do kojeg nivoa će ići sa padom kamata.

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
- Činjenica je, ako uporedimo naše sa kamatnim stopama u okruženju, a posebno sa onim u Evropskoj uniji, da su one ovdje mnogo veće. Ako banka u EU može raditi sa mnogo nižim kamatnim stopama, ne vidim zbog čega banke kod nas ne bi mogle sa istom takvom ili malo većom stopom. Međutim, kod nas visoke kamate očigledno mogu proći i naravno da to banke koriste, iako sasvim sigurno imaju još prostora za smanjenje - istakao je Duduković.

Kazao je da su banke smanjile kamate na depozite, jer im taj novac ne treba. Takođe, kako kaže, banke klijente mogu uslovljavati i sa kamatom na kredite i sa kamatom na depozite.

- Banke se nalaze u povlaštenom položaju, jer one diktiraju uslove i kada plaćaju kamate, ali i kada klijenti njima plaćaju - naglasio je Duduković.

Predsjednik Udruženja banaka BiH i direktor Nove banke Banjaluka Milan Radović kaže za Capital da kamata na depozite brže pada jer su depoziti kraćeg roka, odnosno građani.

- Što se tiče aktivne kamate, 70% portfolija banaka je u dugoročnim kreditima koji su dobrim dijelom već ugovoreni po fiksnim kamatnim stopama i tu nema ni pada ni rasta - istakao je Radović.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić rekao je da su banke od 2008. godine mnogo uradile na stabilizaciji poslovanja, čišćenju aktive i konsolidaciji troškova i da na taj način godinama prave uštede.

- To se sve radi s ciljem da se ostvari profit, jer banka samo profitabilna može funkcionisati. Da li su krediti kod nas skupi u odnosu na EU? Sigurno da jesu, ali u odnosu na zemlje u okruženju mislim da to nije slučaj i da nemamo mnogo šta prigovarati - naglasio je Mišić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE