NavMenu

BiH odobrila uvoz goveđeg mesa i mlijeka iz Hrvatske

Izvor: Indikator Utorak, 11.10.2016. 14:15
Komentari
Podeli
(Foto: yamix/shutterstock.com)
Uputom Ureda za veterinarstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH od ponedjeljka, 10. oktobra dozvoljen je izvoz goveđeg mesa i prerađenog mlijeka i mliječnih proizvoda goveda iz Hrvatske u BiH, a vezano uz bolest kvrgave kože goveda, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je sredinom septembra Evropska komisija donijela odluku kojom je Hrvatska dobila status zemlje koja je preventivno cijepila goveda protiv bolesti kvrgave kože, ali je slobodna od bolesti. Odlukom je omogućen promet svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i svježeg mesa i mesnih proizvoda cijepljenih životinja prema drugim članicama Evropske unije bez ikakvih ograničenja. Tom odlukom omogućen je i promet cijepljenih živih goveda, određeno vrijeme nakon cijepljenja, navodi se u priopćenju.

Hrvatska je s akcijom cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože, koja je u potpunosti finansirana iz državnog budžeta, započela 8. avgusta u četiri županije, a odluka EK od 14. septembra omogućila je da se krene i u nastavak cijepljenja u još 11 županija.

Također, odluka EK je ukinula i sva ograničenja u prometu svježeg mlijeka i mesa unutar zemlje i prema drugim članicama EU, odnosno da više nema razlike između cijepljenih i necijepljenih goveda. Prema toj odluci, karenca (vrijeme koje mora proteći od cijepljenja) za mlijeko iznosi 0 dana, za meso 7 dana, a 28 dana je razdoblje za puno stjecanje imuniteta, nakon kojih je moguć i izvoz živih goveda.


Prema ranije iznesenim podacima Ministarstva poljoprivrede, Srbija je svoju populaciju goveda u potpunosti cijepila, u Crnoj Gori je cijepljeno više od 90% populacije, dok podaci za Bosnu i Hercegovinu nisu poznati. Virus je još 10. avgusta bio zabilježen na granicama s BiH, ali još nema potvrđenog slučaja oboljenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.