Izvor: eKapija | Petak, 29.02.2008.| 10:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tehnologija u 2008. - Cijene uređaja sve niže, zaštita podataka sve skuplja

(Foto: b)

Vlasnici kompjutera potrošit će tokom njegovog radnog vijeka više na zaštitu od virusa, pohranu pričuvnih kopija podataka na internetu i osiguranje podataka no što su platili sam računar. Taj će se trend proširiti i na druge uređaje, poput MP3 playera, mobitela i digitalnih video rekordera, ističe analiza revizorsko-konzultantske tvrtke "Deloitte" - "Predviđanja za tehnologiju u 2008".

"Zahvaljujući padu cijena digitalnih uređaja, u kombinaciji s porastom vrijednosti podataka pohranjenih na njima, korisnici su spremni platiti sve više za zaštitu i sigurnu pohranu podataka, pa su oni sad skuplji od cijene samih uređaja", komentira Dejan Ljuština, menadžer u Odjelu za poslovno savjetovanje u "Deloitteu". "Proizvođači bi se stoga trebali orijenitrati na ponudu usluga koje nadopunjuju osnovne funkcije uređaja."

Digitalni jaz će u 2008. biti veći no ikad. Tu nije samo riječ o onima koji "imaju" i onima koji "nemaju" pristup tehnologiji, jer digitalni jaz pogađa i one koji koji posjeduju digitalne podatke ali im iz više razloga ne mogu pristupiti. Naime, postojanje različitih standarda pohrane podataka zakompliciralo je život mnogim korisnicima, a neki formati koji su prije samo deset ili manje godina bili uobičajeni, poput disketa i zip drivea, danas su zastarjeli. Budući da tehnološke tvrtke koje posjeduju prava na pojedine standarde pohrane ostvaruju ogromnu dobit, zahtjevi pojedinaca i kompanija za uspostavom dugoročnijih standarda i dalje će vjerojatno ostati neuslišani.

Tehnološki sektor mogao bi odigrati ključnu ulogu u rješavanju globalnog problema dostupnosti pitke vode. Iako dio tehnoloških tvrtki i fondova već investira značajna sredstva u razvitak tehnologija pročišćavanja, desalinizacije i reduciranja potrošnje vode, mogućnosti za daljnja ulaganja su velike. Ekološku važnost u sektoru tehnologije ima i pobošljanje svjetlosne učinkovitosti bijele LED diode, koja bi u 2008. trebala postati ekonomski isplativa.

Pitanje utjecaja na okoliš postavlja se i u vezi nanotehnologije, koja je u medijima i javnosti nerijetko demonizirana, možda upravo zbog svojih ogromnih potencijala. Međutim, nanotehnologija se već danas koristi u rješavanju mnogih ekoloških pitanja, poput proizvodnje energije i čišćenja kontaminirane zemlje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.