NavMenu

BiH mora jačati privatni sektor - Državna preduzeća previše troše i koče rast ekonomije

Izvor: Glas Srpske Utorak, 11.10.2016. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
BiH mora mijenjati ekonomski model kako bi povećala ekonomski rast i konkurentnost, a to znači da mora jačati privatni sektor uz istovremeno smanjenje uticaja javnog sektora, izjavila je šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Tatjana Proskurjakova.

Ključni izazov sa kojim se suočava domaća ekonomija, prema ocjeni Svjetske banke, jeste disbalans ekonomskog modela jer su ekonomska politika i podsticaji usmjereni ka javnom sektoru, data je prednost potrošnji umjesto investicijama, odnosno uvozu umjesto izvozu.

- Neophodno je stvoriti uslove za razvoj privatnog sektora koji će privući investicije i rješavati probleme neefikasnih državnih preduzeća. Ona povećavaju troškove privatnih preduzeća, ograničavaju ekonomski rast i neracionalno troše javna sredstva - kaže Proskurjakova za Glas Srpske.

Ona je podsjetila da je u decembru prošle godine dogovoren četvorogodišnji okvir partnerstva u sklopu kojeg će Svjetska banka podržati reforme čiji je cilj povećanje efikasnosti javnog sektora, stvaranje uslova za ubrzan rast privatnog sektora i otpornosti zgrada na prirodne nepogode.

- Tijesno ćemo sarađivati sa vlastima i vrijednost novih kredita će zavisiti od obima i tempa sprovođenja reformi - ističe Proskurjakova.

Svjetska banka će u saradnji sa drugim međunarodnim institucijama u naredne četiri godine podržati domaće vlasti i u sprovođenju reformi u bankarskom sektoru.

- Osnovne slabosti bankarskog sektora u BiH su visok nivo nenaplativih kredita i nedovoljan nadzor nad rastućim rizicima u domaćim bankama koje su izložene fiskalnoj i finansijskoj nestabilnosti. U pripremi je novi projekat koji će pomoći entitetskim agencijama za bankarstvo da obavljaju efikasniji nadzor nad bankama - kaže Proskurjakova.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Visok nivo nenaplativih kredita podstiče banke na konzervatizam, što uz stroge kreditne uslove malim i srednjim preduzećima ograničava pristup kreditima. Proskurjakova smatra da je za rješavanje problema slabog kreditiranja potrebno riješiti strukturne probleme.

- Većina banaka nema odgovarajuće mehanizme za ovaj segment tržišta, dok su alternativni izvori finansiranja ograničeni. Od izuzetnog je značaja razvoj tržišta kapitala i diverzifikacija izvora finansiranja koja treba da podstakne investicije i ekonomski razvoj - kaže Proskurjakova.


Ona smatra da se BiH suočava i sa dubokim strukturnim problemima na tržištu rada i velikim procentom nezaposlenih koji nemaju prave kvalifikacije za poslove koje nude poslodavci.

- Trenutno u saradnji sa vlastima završavamo projekat koji će obezbijediti podsticaje pri zapošljavanju pripravnika na radnim mjestima u privatnom sektoru i pokušavamo pomoći vlastima da razvijaju mjere za druge kategorije koje traže posao - kaže Proskurjakova.

Jubilej

Svjetska banka trenutno u BiH finansira deset projekata u vrijednosti od 404,8 mil USD, a u planu je da u naredne četiri godine bude plasirano 750 mil USD novih kredita.

Ova međunarodna finansijska institucija je odigrala važnu ulogu tokom rekonstrukcije BiH u poslijeratnom periodu, a kasnije se fokusirala na unapređenje privrednog ambijenta i pružanje podrške biznisu. Nedavno je navršeno 20 godina rada Svjetske banke u BiH tokom kojih je finansirala 74 projekta vrijedna oko 2 milijarde, od čega je putem beskamatnih kredita odobreno 1,53 mlrd USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.