Izvor: SRNA | Ponedjeljak, 10.10.2016.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zeleno svjetlo za upotrebu medicinskog kanabisa u BiH

(Foto: YouTube/screenshot)
Ekspertska radna grupa, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, dala je zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, potvrdila je član ove radne grupe i načelnik Odjeljenja za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Zdenka Gojković.

- Na potezu su sada ministarstva, jer treba da ide niz izmjena nekih zakona koji će to dozvoliti, kada su u pitanju uvoz, način kontrolisanja i slično, dodala je Gojković, napomenuvši da su u radnoj grupi bili i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i brojni stručnjaci iz oblasti kao što su onkologija i farmacija.

Kada je riječ o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, Gojković je rekla za Nezavisne novine da je više oblasti gdje bi se on mogao koristiti.

- U onkologiji, tu je prije svega kod kancerskog bola. Kada se iscrpe druge opcije, opravdan je pokušaj s kanabisom. Upotrebljavati se može za mučnine i povraćanje kod hemoterapije. Kod anoreksije, kada dođe do krajnje iscrpljenosti i mršavosti, kanabis može otvoriti apetit. Ali, prvo iscrpiti zvanične mogućnosti - pojasnila je Gojković.

Ona je istakla da je u velikom broju zemalja prihvaćena upotreba kanabisa u medicinske svrhe.

- Nemamo dokaza da kanabis može smanjiti bolest mada je u laboratoriji pokazao određeni efekat - naglasila je Gojković.

Ona je podsjetila da je Hrvatski sabor prošle godine odobrio upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, te da imaju tačno određeni ljekari koji ga mogu propisati, kao i tačno utvrđene doze.

Inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa je Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstvu bezbjednosti BiH uputila Komora magistara farmacije FBiH, prenosi Srna.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.