Izvor: eKapija | Utorak, 11.10.2016.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UVODNIK

U BiH 97% firmi pripada sektoru malih i srednjih preduzeća koja učestvuju u BDP-u sa više od 60%, što je u poređenju sa evropskih 55%, iznad prosjeka. Ovo je dovoljan pokazatelj koliko je ovaj sektor zastupljen, što bi moglo da ga čini nosiocem ekonomskog razvoja BiH.

Ipak, i pored ovih pozitivnih pokazatelja, privrednici iz BiH se žale da nemaju pristup novcu, EU fondovi su im teško dostupni, kamate na kredite, iako u padu, još nisu dostigle evropski nivo, a da su subvencije države nedovoljne.

Bankari tvrde da novca ima, ali ne i kvalitetnih projekata. Kažu da se u BiH pozajmice uglavnom koriste za obrtna sredstva, a ne u investicije za opremu i modernizaciju poslovanja. Naime, devizne rezerve svih banaka u BiH iznose 8,5 mlrd KM, dok na računima iznad obaveznih rezervi kod Centralne banke BiH drže čak više od 2 mlrd KM. Uprkos tome, postoji paradoks – banke kažu da su i više nego likvidne, a privreda grca u problemima nelikvidnosti.

Jedna od nedavnih mjera CBBiH, uvođenje negativne kamatne stope na depozite banaka, dala je nadu privrednicima da će komercijalne banke više novca investirati u privredu. Međutim, praksa je pokazala suprotno. Naime, od kada je uvedena negativna kamatna stopa na depozite, banke su počele da više investiraju u entitetske hartije od vrijednosti. Kamatna stopa na trezorske zapise je sve manja, a bankama u BiH više odgovara da kupuju trezorske zapise koji nose u prosjeku prinos od 0,3% godišnje, nego da drže novac po -0,01% u CBBiH ili da kreditiraju privredu po kamati od čak 5%, sa visokom stopom kreditnog rizika.

U biltenu pred vama pokušali smo da saznamo koji su još izvori finansiranja dostupni privrednicima u BiH, koliko država pomaže preduzeća, te na koju se adresu obratiti kada su u pitanju EU i investicioni fondovi.

Loše poslovno okruženje, siva ekonomija, nedostatak kvalitetnih projekata ili strah banaka da se opet ne "opeku" pa duvaju u hladno... Jedno je sigurno - privreda u BiH ima potencijal, samo joj treba vjetar u leđa, koji se prvenstveno ogleda u pravnoj i političkoj sigurnosti.

Urednica biltena: Slobodana Šubara

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Izvori finansiranja - kako do novca?" možete pročitati OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE