Izvor: Capital | Četvrtak, 06.10.2016.| 13:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Sarajevu počela međunarodna konferencija o inovacijama u finansijskom sektoru

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Dvodnevna međunarodna konferencija FinConf, posvećena inovacijama u finansijskom sektoru, otvorena je danas u Sarajevu.

Riječ je o konferencijskoj platformi i projektu koji je pokrenut radi stvaranja prostora za otvorenu i ka naprijed orijentiranu raspravu o evropskim finansijskim problemima i finansijskim tržištima.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi izjavio je na otvaranju konferencije da u BiH dolazi do ubrzavanja ekonomskog rasta i da očekuju tri posto u 2016, kao i da je prisutna deflacija ‘uvezena’ iz EU, ali da je situacija generalno stabilna.

Dodao je da BDP po glavi stanovnika u BiH iznosi 30 posto prosjeka EU zemalja i da je nezaposlenost neprihvatljivo visoka, te da privreda nije konkurentna u poređenju s drugim zemljama.

Parodi je istakao da je bankarski sektor u BiH adekvatno kapitaliziran i stabilan, ali da postoje segmenti ranjivosti, odnosno banke koje nisu u dobrom stanju kao i problematični krediti.

Glavni ekonomist UniCredit banke za zemlje centralne i istočne Evrope Dan Bucsa rekao je da, iz perspektive stranog investitora, ulazak u EU ne treba biti glavni cilj Bosne i Hercegovine, već poboljšanje životnog standarda.

Naglasio je da je potrebno osigurati stabilan i održiv ekonomski rast, te sačiniti jasan plan i mjere koje je potrebno provesti.

Organizator konferencije je Poslovni glasnik, a u sklopu konferencije biće dodijeljene i nagrade Zlatni BAM najuspješnijim bankama u Bosni i Hercegovini u 2015.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.