Izvor: Capital | Četvrtak, 06.10.2016.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Posljednji pokušaj UIO BiH da naplati dug od 18 firmi - Za PDV duguju više od 21 mil KM

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
U posebnoj šemi dužnika PDV-a koja predstavlja posljednji raspoloživi mehanizam Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da pokuša naplatiti porez na dodatu vrijednost trenutno se nalazi 18 obveznika koji državi duguju više od 21 mil KM.

Posebna šema znači da svi poreski obveznici PDV moraju uplaćivati direktno na račun UIO umjesto na račun firme koja se nalazi u posebnoj šemi, a sa kojom oni sarađuju.

Najveći PDV dužnik koji se nalazi u posebnoj šemi je Petrol iz Ljubuškog sa 4,8 mil KM duga, a slijede ga Agrokomerc iz Velike Kladuše sa 3,6 mil KM, Hepok-Vinarija Ljubuški sa 2,6 mil KM kao i Farmer Mesna industrija iz Širokog Brijega i banjalučka Fruktona koje duguju po više od 2 mil KM.

U UIO kažu da postupak za uvođenje posebne šeme dužnika po službenoj dužnosti pokreće Grupa za prinudnu naplatu pri regionalnom centru na čijem području poreski obveznik ima sjedište ako postoje indicije da bi to zaštitilo značajan iznos poreskih prihoda.

- Posebna šema dužnika se uvodi i kako bi se spriječilo akumulisanje dugova, na primjer, ako se dug nekog poreskog obveznika konstantno uvećava, ako obaveze ne mogu da se naplate prinudnim putem, ako podaci iz poreskih prijava ukazuju da obveznik vrši oporezivi promet, a da ne izmiruje obaveze po osnovu PDV-a - kaže načelnik Odjlejenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Dodao je i da dužnik je obavezan da rješenje kojim se utvrđuje obaveza plaćanja po posebnoj šemi istakne u poslovnim prostorijama na vidno mjesto zajedno s uvjerenjem o registraciji za PDV.

Ipak, podaci UIO pokazuju da ni u posebnoj šemi nije mnogo duga naplaćeno. U posljednje dvije i po godine naplaćeno je svega 1,2 mil KM. S obzirom na to da je većina firmi koje se nalaze na spisku u stečaju ili je stečaj čak i zaključen pitanje je i da li će i koliko od ovog duga UIO uspjeti da naplati.

Kovačević kaže da je je sprovođenje postupka posebne šeme dužnika zakonska obaveza UIO putem koje su naplatili onoliko koliko je bilo moguće.

- Ako su ispunjene pretpostavke da neko uđe u posebnu šemu, mi ga uvodimo. Jedan dio obaveza je naplaćen, ali činjenica je da značajan dio obaveza nije naplaćen, ali to je zakonski propisano i mi u skladu sa tim i radimo - istakao je Kovačević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.