NavMenu

Pravilnik o načinu dodjele sredstava za podršku stranim investitorima u Bosni i Hercegovini

Izvor: Službeni glasnik BiH Srijeda, 27.02.2008. 13:29
Komentari
Podeli

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Agencije a unapređenje stanih investicija u BiH usvojilo Pravilnik o načinu dodjele sredstava za podršku stranim investitorima u Bosni i Hercegovini na sjednicic održanoj 20. septembra 2007. godine

Opće odredbe

Član 1.

Pravilnikom o načinu dodjele sredstava za podršku stranim investitorima u Bosni i Hercegovini (u daljnjem tekstu: Pravilnik), uređuju se uvjeti i kriteriji za dodjelu sredstava koja se obezbjeđuju iz Fonda za podršku stranim investitorima (u daljnjem tekstu: Fond), dinamika isplate sredstava, kao i druga pitanja od značaja za podršku stranim investitorima i povećanje priliva direktnih stranih investicija i konkurentnosti Bosne i Hercegovine.

Pojmovi

Član 2.

U smislu ovog Pravilnika, upotrebljeni izrazi imaju sljedeće značenje:

1) „Direktne strane investicije“ znače sticanje, stvaranje ili proširenje bilo kojeg poslovnog poduhvata, ili bilo koje aktivnosti koja, sama ili sa drugom, istovremeno ili jedna za drugom, ima za ishod omogućavanje jednom ili više stranih investitora sticanje ili povećanje kontrole nad nekom kompanijom koja pod svojom kontrolom obavlja proizvodne, istraživačke, razvojne ili druge aktivnosti izuzev trgovine, ugostiteljstva, bankarstva, leasinga i osiguranja ili da omogući proširenje kompanije koje je već pod kontrolom stranog investitora;

2) „Korisnik sredstava“ je pravno lice kome su dodijeljena sredstva za podršku stranim investitorima;

3) „Vrijednost investicije“ predstavljaju utvrđena materijalna i nematerijalna stalna sredstva. Pod nematerijalnim stalnim sredstvima smatraju se isključivo patenti i licence koji treba da budu naznačeni u godišnjem finansijskom izvještaju korisnika, a u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima;

4) „Istraživačke i razvojne aktivnosti“ su aktivnosti kompanije čija je osnovna djelatnost istraživanje, eksperimentalni razvoj i inovacione tehnologije;

5) „Slobodno konvertibilna valuta“ je svaka valuta koju tako okvalifikuje Međunarodni monetarni fond;

6) „Strani investitor“ znači fizičko lice koje nema stalni boravak u Bosni i Hercegovini i nema svoje glavno mjesto poslovanja u Bosni i Hercegovini ili pravno lice formirano u skladu sa stranim zakonom koje ima svoju registrovanu kancelariju, centralnu upravu ili glavno mjesto poslovanja u nekoj stranoj zemlji a u Bosni i Hercegovini ima registrovanu kompaniju;

7) „Investicija“ znači vlasnički interes koji investitor posjeduje u nekoj kompaniji.

Izvori, dodjela i namjena sredstva za podršku stranim investitorima

Član 3.

Sredstva Fonda obezbjeđuju se u Budžetu institucija Bosne i Hercegovine posebno za svaku fiskalnu godinu, a ista se planiraju u okviru Budžeta Agencije.

Planiranje i obezbjeđivanje sredstava Fonda vrši se u skladu sa odredbom člana 2. stav 2. Odluke o osnivanju fonda za podršku stranim investitorima u Bosni i Hercegovini.

Sredstvima Fonda upravlja Odbor Fonda (u daljnjem tekstu: Odbor).

Administrativne, računovodstvene i tehničke poslove za potrebe Fonda obavlja Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini.

Član 4.

Sredstva Fonda vode se na posebnom-namjenskom računu Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (u daljnjem tekstu: FIPA Agencija) koji Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) otvori kod Centralne banke Bosne i Hercegovine. Sredstva se mogu koristiti za finansiranje investicionih projekata u proizvodnom sektoru, sektoru istraživanja i razvoja i drugim sektorima osim za finansiranje investicionih projekata u oblastima ugostiteljstva, trgovine, bankarstva, osiguranja i leasinga.

Članovi Odbora donose Odluku o dodjeli sredstava jednoglasno. Na osnovu donijete Odluke i po prijedlogu predsjedavajućeg Odbora, nalog za isplatu potpisuje direktor Agencije, uz prethodnu pismenu saglasnost Ministarstva.

Ministarstvo izdaje saglasnost, iz stava 1. ovog člana, na osnovu podnijetog zahtjeva i priložene relevantne dokumentacije za unos u ISFU sistem, uključujući i Obrazac broj 2 i Obrazac broj 4.

Član 5.

Pravo na dodjelu sredstava ima pravno lice koje je registrovano kao strani investitor na teritoriji Bosne i Hercegovine i koje investira u sektorima za koje se u skladu sa odredbama ovog Pravilnika dodjeljuju sredstva.

Sredstva Fonda će se dodjeljivati za Greenfield investicije.

Član 6.

Od prava na dodjelu sredstava izuzimaju se pravna lica, i to:

1) protiv kojih je pokrenut stečajni postupak;

2) koja imaju dospjele a neizmirene obaveze prema Bosni i Hercegovini, entitetima, kantonima, općinama ili protiv kojih je pokrenut sudski spor;

3) kojima su već dodijeljena sredstva za iste namjene iz Budžeta institucija Bosne i Hercegovine u posljednjih 3 godina.

Kriteriji i uslovi za dodjelu sredstava

Član 7.

Opći kriteriji za dodjelu sredstava su:

1) Broj novozaposlenih u kompaniji;

2) Područje instaliranosti investicije (razvijeno područje, nerazvijeno ili izrazito nerazvijeno), u skladu sa Odlukom-Kriterijima koje usvoji Vijeće ministara Bosne i Hercegovine;

3) Vrijednost investicije;

4) Procenat učešća izvoza u ukupnoj proizvodnji;

5) Ekološki uticaj.

Svakom od kriterija iz stava 1. ovog člana dodjeljuje se određeni broj bodova, tako da ukupni zbir svih bodova iznosi 50, a minimalan 14.

Član 8.

Sredstva se mogu dodijeliti za projekte u:

1) sektoru proizvodnje

2) sektoru razvoja i istraživanja

3) za druge projekte od značaja za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine izuzev projekata u ugostiteljstvu, trgovini, bankarstvu, leasingu i osiguranju.

Vrednovanja kriterija i iznosi koja mogu biti dodijeljena

Član 9.

Vrednovanje kriterija utvrđuje se kako je prikazano tabelom

Član 10.

Sredstva koja mou biti dodijeljena određuju se na sljedeći način

Redni broj

Broj bodova

Iznos dodijeljnih sredstava

1.

do 14 bodova

60.000,00 KM

2.

od 15 do 20

100.000,00 KM

3.

od 21 do 26

140.000,00 KM

4.

od 27 do 32

180.000,00 KM

5.

od 33 do 38

220.000,00 KM

6.

od 39 do 44

260.000,00 KM

7.

od 45 do 50

300.000,00 KM

Način i postupak dodjele sredstava

Član 11.

Dodjelu sredstava vrši Odbor u saradnji sa FIPA Agencijom u postupku koji je u skladu sa ovim Pravilnikom.

Aplikacija

Član 12.

Aplikacija za učestvovanje u postupku dodjele sredstava podnosi se Odboru, putem FIPA Agencije toko čitave godine na jednom od tri jezika BiH ili engleskom jeziku.

Aplikacija se podnosi na Obrascu broj 1 koji čini sastavni dio ovog Pravilnika.

Aplikacija sadrži naročito:

1) opće informacije o stranom investitoru;

2) osnovne podatke o pravnom licu registrovanom u BiH

3) podatke o investicionom projektu

Uz Aplikaciju, sa ostalom dokumentacijom, se podnosi:

1.) investicioni projekt za čije se finansiranje traže sredstva

2.) bilans stanja i uspjeha za prethosnu godinu poslovanja sa nalazom ovlašćenog revizora

3.) projektovani bilans stanja i uspjeha i izvještaj o novčanim tokovima za naredne tri godine poslovanja investicionog projektaod dana podnošenja prijave.

Vrednovanje, selekcija i ocjenjivanje aplikacija

Član 13.

Ispunjenost uvjeta i kriterija za dodjelu sredstava u skladu sa ovim Pravilnikom utvrđuje Odbor u saradnji sa FIPA Agencijom.

Član 14.

Nepotpune aplikacije se ne razmatraju. Sredstva se dodjeljuju prema rang-listi investicionih projekata, formiranoj prema broju bodova. Aplikacija koja ispunjava uvjete a nije razmatrana u toku tekuće fiskalne godine, prebacuje se u narednu fiskalnu godinu kao prioritetna za razmatranje.

Korištenje sredstava

Zahtjev za isplatu dodijeljenih sredstava

Član 15.

Isplata dodijeljenih sredstava vrši se na osnovu zahtjeva za isplatu koji FIPA Agencija podnosi korisnik sredstava, u skladu sa Odlukom o dodjeli sredstava i po prijedlogu predsjedavajućeg Odbora.

Dinamika isplate

Član 16.

Dodijeljena sredstva se mogu isplaćivati periodično, u jednakim iznosima od 25% od ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava ili u cjelini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.