NavMenu

Korak do boljeg poslovanja - Advokatska firma Sajić nudi usluge usklađivanja poslova sa zakonom, upravljanja rizikom i ocjenjivanja zaposlenih

Izvor: eKapija Utorak, 11.10.2016. 08:18
Komentari
Podeli
(Foto: Bloomua/shutterstock.com)
U posljednje vrijeme veliki broj kompanija sve veći značaj pridaje aktivnostima koji se tiču usklađenosti poslovanja kompanije sa zakonom (compliance), upravljanja rizicima koji proističu iz ili su u vezi sa poslovanjem kompanija (risk management), te uspostavljanja i sprovođenja efikasnog, jasnog i preciznog sistema ocjenjivanja zaposlenih.

Kroz sve ove procese zajedno sa klijentima prolazimo u Advokatskoj firmi Sajić. Iskustva koja smo stekli spremni smo da ponudimo i drugim kompanijama, bilo kroz objedinjenu uslugu podrške u svim tim aktivnostima, bilo u samo u nekim od njih.

Usklađenost poslovanja sa zakonom

Identifikovanje, praćenje i upravljanje rizikom usklađenosti poslovanja sa zakonom postaje u poslednjih nekoliko godina jedna od ključnih funkcija u kompanijama. Velike kompanije tu funkciju vrše putem referenta za praćenje usklađenosti ili, čak, odeljenja. Ova funkcija obuhvata, između ostalog, identifikaciju i upravljanje rizikom od sankcija državnih organa i regulatornih tijela, rizikom od finansijskih gubitaka, reputacionim rizicima, i dr.

Advokatska firma Sajić učestvuje u ostvarivanju funkcije usklađenosti u kompanijama, nekad kroz saradnju sa referentom za praćenje usklađenosti ili odeljenjem, tamo gdje isti postoje, a ponekad i samostalno obavljajući tu funkciju.

Upravljanje rizikom

Već nekoliko godina Advokatska firma Sajić iz Banjaluke, zajedno sa službama pojedinih klijenata, učestvuje u procesu upravljanja pravnim rizicima, ali u posljednje vrijeme razvijali smo i usavršavali ovu aktivnost tako da smo sada spremni da je ponudimo kao zasebnu uslugu.

Ova usluga se sastoji od utvrđivanja izloženosti riziku, analize izloženosti riziku i procjeni pravnog rizika. Predmet procjene pravnog rizika nisu samo sudski postupci, već i određeni projekti, ugovori, procesi ili aktivnosti (npr. izgradnja nekog objekta, projekti javno-privatnog partnerstva, uvođenje novih procedura, smanjenje broja zaposlenih i sl.).

Aleksandar SajićAleksandar Sajić
Usavršili smo metode i postupke koje nam, zajedno sa utvrđenim procedurama klijenata, omogućuju ne samo procjenu pravnog rizika u određenom momentu već konstatno praćenje i izvještavanje o promjenama pravnog rizika u svakom konkretnom slučaju.

Vrste procjena koje vršimo su:

- Procjena uspjeha u aktivnim parničnim postupcima
- Procjena uspjeha u pasivnim parničnim postupcima
- Procjena pravnih rizika u implementaciji projekata

- Procjena pravnih rizika uvođenja novih procedura i tehnologija
- Procjena pravnih rizka reorganizacije društva i smanjenja/povećanja broja zaposlenih
- Procjena uspjeha i dužine trajanja postupaka naplate potraživanja

Ocjenjivanje zaposlenih

Ocjenjivanje zaposlenih odnosno evaluacija njihove radne uspješnosti jedan je od ključnih instrumenata upravljanja ljudskim resursima svake kompanije. Proces ocjenjivanja mora biti jasan, dokumentovan, redovan i javan, a rezultati ocjenjivanja moraju imati svrhu i posljedicu, pozitivnu i negativnu.

Pri uspostavljanju novog sistema evaluacije radne uspješnosti radnika potrebno je utvrditi, između ostalog, ko su ocjenjivači, šta se ocjenjuje, odrediti dinamiku ocjenjivanja, kako se ocjena saopštava radniku i kako on može istu osporiti, te kako se koriste rezultati ocjenjivanja.

Već više od pet godina bavimo se uvođenjem i uspostavljanjem sistema ocjenjivanja zaposlenih, kao i njegovom praktičnom primjenom. Iskustva koja stičemo primjenom postojećih sistema ocjenjivanja kod naših klijenata koristimo pri uspostavljanju novih.


Autor teksta:
Aleksandar Sajić
aleksandar@afsajic.com

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Izvori finansiranja - kako do novca?" možete pročitati OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.