NavMenu

Dobojski Wischt otvorio novi pogon vrijedan 3 mil KM - Skoro sva proizvodnja vakuumskih presa ide na strana tržišta

Izvor: eKapija Utorak, 04.10.2016. 08:56
Komentari
Podeli
(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Fabrika Wischt iz Rudanke kod Doboja koja proizvodi vakuumske prese sa membranom nedavno je otvorila novi pogon.

Vlasnik preduzeća Zvjezdan Višt kaže da je skoro sva proizvodnja prenijeta u novi pogon, koji je potpuno opremljen da nastavi plasman proizvoda, a 93% je namijenjeno inostranstvu.

On kaže da je procijenjena vrijednost projekta izgradnje novog objekta u prvoj fazi oko 3 mil KM, od čega lično ulaže 65%, a ostalo kreditnom linijom i uz pomoć grada Doboja, od kojeg Višt očekuje veće učešće u drugoj fazi, koja podrazumijeva nabavku nove opreme kako bi se proširila aktivnost što će usloviti i novo zapošljavanje radnika sa sadašnjih 22 na 34.

Višt kaže da su vakuumske prese sa membranom, između ostalog, našle mjesto na tržištu Indije, Kine, Rusije, Singapura, Malezije, Tajvana, Letonije, Švedske, Holandije, Španije, Portugala, Njemačke, Velike Britanije, Irske, Amerike, Kanade, Perua, Meksika, Nigerije, te da se vode pregovori i sa kompanijama iz Australije, saopšteno je na sajtu Privredne komore RS.

Ovom prilikom fabriku su posjetili ministar nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i najavili podršku ministarstava tom preduzeću.

Ministar Komić kaže da je vlasnik fabrike Zvjezdan Višt apsolutni pobjednik za najbolju tehnološku inovaciju Republike Srpske u periodu 2007-2014. godine, i najavio dalju podršku ovog ministarstva.

- To je dokaz da mi na ovim prostorima imamo potencijale, da ih treba njegovati, podsticati i oslobađati, a Ministarstvo nauke i tehnologije kroz svoje programske podrške upravo to i radi - rekao je Komić.


Ministar Šarović najavio je tom prilikom u Doboju da će ovo ministarstvo aktivno podržati rad fabrike Višt iz Rudanke kod Doboja.

- Obećao sam pomoć i Savjeta ministara BiH kroz podršku inovatorstva, kroz osvajanja nekih novih tržišta,kao i kroz podršku u suspenziji i smanjenju carinskih stopa za repromaterijal koji ugrađuje u finalni proizvod, jer vidimo da su prese koje izgrađuje svoju primjenu našle širom svijeta - rekao je Šarović novinarima.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović navodi da su odlukom Skupštine grada pomogli fabriku sa oko 50.000 KM i najavio novo izdvajanje od oko 100.000 KM.

On kaže da je lokalna uprava dala garanciju da će preko skupštine pomoći kupovinu novog objekta, kojeg je Wischt kupio na licitaciji.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.