Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 03.10.2016.| 12:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privredni kriminal u RS "pojeo" 18,5 mil KM - Najviše prijava za zloupotrebu službenog pečata

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Materijalna šteta pričinjena privrednim kriminalom u Republici Srpskoj za šest mjeseci ove godine iznosila je 18,56 mil KM, što je za skoro 14 mil KM manje u odnosu na isti period lani.

U izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP) za period januar - jul ove godine navedeno je da su zbog privrednog kriminala nadležnim tužilaštvima podnijeli 238 izvještaja protiv 326 osoba.

- Broj podnesenih izvještaja veći je za 8,7% u odnosu na isti period lani, a broj osumnjičenih lica za 12,4%. Ova lica su osumnjičena da su počinila 372 krivična djela privrednog kriminaliteta, što je za 14,5% više u odnosu na prvih pola godine lani - navedeno je u izvještaju.

Ukupna materijalna šteta procijenjena je na 18,56 mil KM, dok je u istom periodu lani iznosila 33,27 miliona.

Od ukupnog broja otkrivenih i prijavljenih djela privrednog kriminala, po brojnosti se izdvaja skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka za šta je osumnjičeno 85 osoba.

Policija je otkrila i 16 zloupotreba ovlašćenja u privredi i to pretežno u preduzećima sa većinskim državnim kapitalom, te 34 zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, kao i 37 slučajeva falsifikovanja novčanica. Pored toga, zabilježene su i 64 pronevjere i poslovne prevare, te 27 slučajeva nesavjesnog rada u službi.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da kriminal u privredi nanosi ogromnu štetu onima koji legalno rade, plaćaju obaveze i poštuju sve zakonske propise.

- Mi podržavamo svaku borbu protiv privrednog, ali i svakog drugog kriminala. Takođe, dali smo Vladi RS podršku za borbu protiv sive ekonomije, gdje je potrebno sav ilegalni rad suzbiti na najmanju moguću mjeru - kazao je Škrebić i dodao da privredni kriminal stvara mnogo veće probleme RS nego drugim zemljama.

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da je veoma pozitivno što privredni kriminal opada, što je očigledno rezultat borbe institucija RS protiv zloupotreba koje joj nanose štetu.

- Ipak, privredni kriminal se ne može iskorijeniti i on će uvijek u većoj ili manjoj mjeri biti prisutan - rekao je Pavlović.

On je naglasio da živimo u teškoj ekonomskoj situaciji zbog čega se veliki broj građana odlučuje na razne zloupotrebe samo da bi što prije došao do veće sume novca.

- Teška situacija dovodi mnoge u poziciju da se ponašaju onako kako ne treba - zaključio je Pavlović.

Novac

U MUP-u RS naveli su da su za šest mjeseci otkrili ukupno 37 slučajeva falsifikovanja novca, što je za 15,6% više u odnosu na isti period lani.

- Počinioci su falsifikovani novac stavljali u promet na benzinskim pumpama, u tržnim centrima, trgovinama i organizacijama koje posluju gotovim novcem, a otkriveni su odmah ili prilikom predaje pazara u banke - naveli su u MUP-u.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.