NavMenu

Ko su tržišni lideri u proizvodnji kafe u BiH?

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 03.10.2016. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: gori910/shutterstock.com)
Grand Prom, Vispak i Eurovip vodeći su proizvođači na tržištu kafe u Bosni i Hercegovini, podaci su organizacije Euromonitor International, izvještava Indikator.ba.

Najveći tržišni udio, prema Euromonitoru, ima bijeljinski proizvođač grand kafe Grand Prom od 22%, visočki Vispak drži 12% udjela, a čitlučki Eurovip (poznat po brendu brazil kafe) 10%.

Svi ovi proizvođači su, prije svega, usredotočeni na tradicionalnu svježe mljevenu kafu, koja dominira u prodaji kafe u BiH s udjelom od 86% u 2015. godini.

Osim toga, njihove robne marke zauzimaju najviše prostora na prodajnim mjestima u zemlji, te su prisutne širom zemlje.

U Euromonitoru procjenjuju da se će se potrošnja kafe u BiH nastaviti razvijati, ali će mlađi potrošači s različitim načinima potrošnje igrati sve važniju ulogu u ukupnoj potrošačkoj bazi. To znači da će savremeni formati kafe kao što su instant kafa i kapsule rasti na štetu tradicionalne svježe mljevene kafe, otvarajući prostor za prodor svjetskih proizvođača.


Prema Euromonitoru, prosječna jedinična cijena kafe u BiH smanjena je za 4% u trenutnim cijenama u 2015. godini, a u konstantnim cijenama pad je iznosio 5%.

Opadajući trend cijena sirove kafe ostavlja prostor za obnovljeni fokus na cjenovno natjecanje za većinu proizvođača. Ovaj trend je posebno jak u najvećoj kategoriji kafe u Bosni i Hercegovini, svježoj mljevenoj kafi, gdje postoji mala razlika između proizvoda različitih proizvođača.

Prema Međunarodnoj organizaciji za kafu, u svijetu je u 2015/2016 godini proizvedeno 143,3 miliona džakova (po 60 kg) kafe, što je povećanje za 0,7% u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.