NavMenu

Centar Žorž Pompidu otvara novi muzej u Briselu

Izvor: RTS Nedjelja, 02.10.2016. 19:38
Komentari
Podeli

(Foto: Shots Studio/shutterstock.com)
Jedno od najznačajnijih središta savremene umjetnosti Centar Žorž Pompidu objavio je početak saradnje sa Briselom gde će do 2020-te godine otvoriti novi Muzej moderne umjetnosti.

Serž Lasvinges, predsednik pariskog muzeja i Rudi Vervort, ministar-predsednik vlade Regije Brisela koja obuhvata devetnaest opština potpisali su 29. septembra memorandum o planovima za transformaciju nekadašnje Sitroenove garaže u kulturni centar.

Matični muzej će novoj instituciji pozajmiti 120.000 dijela iz svoje kolekcije i učestvovaće u postavljanju izložbe koja je planirana 2018.godine.

Kako se predpostavlja u Briselu ovaj centar će godišnje privući pažnju 500 000 do milion posjetilaca a u njemu će biti zaposlena sedamdeset-dva stalna i još trista do šesto honararnih saradnika.

Još uvijek se radi na arhitektonsko-dizajnerskom rješenju i treba da bude odlučeno koje će ime nositi ovo zdanje.

- Ovaj projekat će biti od velikog značaja za revitalizaciju kulture ovog grada sa obe strane kanala i biće model za ceo region - istakao je Vervort.

Ideja za stvaranje novog Muzeja moderne umjetnosti nastala je 2013. godine kada su gradske vlasti odlučile da od francuskog proizvođača automobila Citroen kupe ovaj prostor koji se prostire na 53.000 kvadratnih metara. Cijena je bila 23 miliona dolara što sasvim odgovara veličini, značaju i ljepoti ovog Art-deko zdanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.