NavMenu

Prvi faktor u Sarajevu ide u likvidaciju

Izvor: Indikator Četvrtak, 29.09.2016. 14:48
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Tvrtka Prvi faktor, koja je u polovičnom vlasništvu NLB i SID banke, prema neslužbenim informacijama, završit će u postupku nadzirane likvidacije, izvijestio je ljubljanski Dnevnik.

U SID banci i NLB-u svoje planove za grupu, koja ima tvrtke u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, ne otkrivaju, no prema informacijama lista, za društva u Beogradu i Sarajevu odluka o likvidaciji je donesena, a za Ljubljanu i Zagreb trenutno vrijedi ograničenje na prihvaćanje novih poslova.

- Prvi faktor je tvrtka koju namjeravamo dezinvestirati, a detalje o poslovnim odnosima ne smijemo otkrivati - pojasnili su usklađeno iz NLB-a i SID banke.

Banke prodaju Prvi faktor svake godine od 2011. godine, a alternativa prodaji, koja se u međuvremenu izjalovila, bila je još prošle godine nadzirani prestanak poslovanja.

U tu svrhu, vođenje društva Prvi faktor su u maju prošle godine preuzeli Marcel Osti Mišanović i Klemen Hauko, a sva preduzeća u grupi, s iznimkom Zagreba, zaključila su ugovore o restrukturiranju kredita, kojima se propisuju jedinstveni uvjeti finansiranja i otplate obaveza u budućnosti.

U NLB-u i SID banci ne otkrivaju koliko bi trebao koštati trošak kontrolirane likvidacije tvrtke, ali obje banke, koje su, prema dostupnim podacima, jedini finansijski povjerioci Prvog faktora, pismom podrške su već jednom spriječili njegovu insolventnost.


Preneseni gubitak tokom posljednjih godina Grupe Prvi faktor je krajem prošle godine dosegao više od 27,4 mil EUR, a kratkoročne obaveze Grupe iznosile su više od 175 mil EUR, čime su za 44 mil EUR premašili kratkoročnu imovinu i time ugrozili solventnost tvrtke.

Promet Prvog faktora u posljednjih nekoliko godina drastično pada. Volumen kupljenih potraživanja Grupe prošle godine je iznosio manje od 348 mil EUR, što je gotovo 28% manje nego u prethodnoj godini, a u odnosu na prethodnu 2013. manji za 41%, odnosno 480 mil EUR.

Većinu prometa ostvaruju podružnice, među kojima preovladava tvrtka iz Zagreba, čiji udio predstavlja 53% prometa grupe. To je ujedno bila i jedina tvrtka u grupi, koja je prošle godine poslovala s dobiti u iznosu od pola miliona eura.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.