NavMenu

UIOBiH: I u naredna četiri mjeseca raspodjela prihoda po dosadašnjim koeficijentima

Izvor: Fena Ponedjeljak, 25.02.2008. 15:25
Komentari
Podeli

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas Odluku o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza entitetima prema kojoj će prihodi biti raspoređivani po dosadašnjim koeficijentima i u naredna četiri mjeseca.

Tako će koeficijenti za mart, april, maj i juni za Federaciju BiH iznosti 64,58 a za Republiku Srpsku 31,87 posto. Distrikt Brčko će i u naredna četiri mjeseca dobivati 3,55 posto prikupljenih prihoda na jedistvenom računu, saopćeno je iz UIOBiH.

Upravni odbor je na današnjoj sjednici još jednom potvrdio da će UIOBiH ubuduće prvo vršiti sve povrate PDV-a privrednicima koji su u skladu sa zakonom ostvarili pravo povrata PDV-a, a tek onda vršiti raspodjelu prihoda korisnicima: državi, entitetima i Distriktu Brčko.

Na osnovu prijedloga Vijeća ministara BiH, Upravni odbor UIO je zaključio da će u narednih deset dana iznijeti konačno mišljenje o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi i Zakona o akcizama.

Zaključak Upravnog odbora je da trenutno važeća carinska tarifa BiH ne odgovara sadašnjim potrebama privrede u Bosni i Hercegovini, kako sa stanovišta primjerene zaštite postojeće proizvodnje, tako i sa stanovišta potrebe liberalizacije uvoza sirovina koje nedostaju na domaćem tržištu.

Uvoz ovih sirovina s manjim dažbinama potreban je za rentabilnu proizvodnju gotovih proizvoda za domaće tržište i za konkurentniji izvoz na strana tržišta.

"Očekivano smanjenje prihoda po osnovu carina trebalo bi da prati i povećanje stopa akciznih proizvoda za luksuznu robu poput duhanskih prerađevina, što bi osiguralo dodatne prihode za stabilnost budžeta na svim nivoima", navodi se u saopćenju UIOBiH.

Konačni prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o carinskoj tarifi i Zakona o akcizama, koji će imati podršku članova Upravnog odbora UIO, i bit će usaglašeni s prijedlogom Vijeća ministara BiH, trebali bi biti poznati za deset dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.