NavMenu

Ruda se u RS eksploatiše samo za termoelektrane - Smanjeno vađenje rude metala i kamena

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 28.09.2016. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: wattana/shutterstock.com)
Rudarstvo u Srpskoj svedeno je na vađenje uglja i lignita za potrebe rada termoelektrana, dok pada obim eksploatacije rude metala i kamena.

U RS trenutno posluju tri rudnika koja ugljem snabdijevaju termoelektrane u Stanarima, Ugljeviku i Gacku, dok se proizvodnja željezne rude odvija u Rudniku Ljubija kod Prijedora. Stečajni postupak je sredinom maja ove godine okončao eksploataciju mrkog uglja u Rudniku Miljevina u Foči. Samo mjesec nakon što je zapečaćena sudbina fočanskog rudnika, u stečaj je otišao i rudnik Sase iz Srebrenice. On je, međutim, nastavio proizvodnju zahvaljujući preduzeću Gross iz Gradiške koje ima eksploataciona prava nad rudnim nalazištima.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u prvih osam mjeseci sektor vađenja ruda i kamena smanjio učinak za 2,5% u odnosu na isti period lani.

- Rast proizvodnje od 9,7% ostvaren je samo u oblasti vađenja uglja i lignita, dok su sektori vađenja ruda metala i ostalih ruda i kamena podbacili za 18,2, odnosno 0,4% u odnosu na isti period 2015. godine - kažu u Republičkom zavodu za statistiku.

Sekretar Područne privredne komore Banjaluka Aleksandar Ljuboja kaže da oscilacije u obimu proizvodnje rude i kamena imaju sezonski karakter, a evidentne su i promjene u tražnji za ovim vrstama rude.

(Foto: ArturNyk/shutterstock)
- Riječ je o berzanskoj robi čiju cijenu diktira strano tržište. Eksploataciju kamena u najvećoj mjeri određuje obim infrastrukturnih i građevinskih radova. Bliži se zima i kraj sezone zemljanih radova za građevince, što će uveliko uticati na pad proizvodnje kamena - kaže Ljuboja i naglašava da je eksploatacija rude u Srpskoj mahom bazirana na snabdijevanje termoelektrana, dok samo mali dio proizvodnje željezne rude odlazi u izvoz.


Ekonomski analitičar Goran Radivojac kaže da su kineske čeličane prije tri godine izazvale poremećaj koji je doveo do pada cijene čelika na svjetskom tržištu.

- Po svemu sudeći, ovaj problem će potrajati. Rudarstvo je bazična grana proizvodnje na kojoj se ne smije zasnivati privredni razvoj. Proizvodnja rudnika zavisi od intenziteta proizvodnje električne energije i obima radova u građevinarstvu, odnosno od cijena čelika na svjetskom tržištu - kaže Radivojac.

Zaposlenost


Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je broj radnika u sektoru vađenja rude i kamena u prvih osam mjeseci ove godine povećan za 0,4% u odnosu na isti lanjski period.

U oblasti vađenja uglja i lignita broj radnika je povećan za 0,5% dok je zaposlenost u oblasti vađenja ostalih ruda i kamena porasla za 4,7%. Pad broja radnika od 1% zabilježen je u oblasti vađenja ruda metala.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.